Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Adam Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví

Právník Adam Vojtěch, který 2. října oslaví 35. narozeniny, je s 1141 dny ve funkci nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví samostatné České republiky. Nestraník Vojtěch, zastupující ve vládě Andreje Babiše (ANO) hnutí ANO, překonal dosavadní rekord Leoše Hegera (TOP 09; 1093 dnů ve funkci) poté, co byl letos v květnu podruhé jmenován do vlády. Poprvé se členem vlády stal již v prosinci 2017, kdy vznikla první Babišova vláda, která však nezískala důvěru Sněmovny. Ministrem se stal i v druhém Babišově kabinetu, který byl jmenován v červnu 2018, loni v září však kabinet po nástupu druhé vlny pandemie nemoci covid-19 opustil. Znovu jmenován do vlády byl letos v květnu poté, co se ve funkci vystřídali tři ministři.

Českobudějovický rodák Vojtěch vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a mediální studia na Fakultě sociálních věd UK v Praze. Později získal i titul MHA (Master of Healthcare Administration) na pražském Advance Healthcare Management Institute s.r.o. V letech 2013 až 2014 působil jako právník ve společnosti MAFRA (mj. vydavatel deníku Mladá fronta Dnes nebo Lidové noviny) z koncernu Agrofert.

V červnu 2014 se stal tajemníkem na ministerstvu financí vedeném Andrejem Babišem. Byl také členem několika dozorčích a správních rad nebo členem představenstva společnosti Thermal-F, která provozuje karlovarský hotel Thermal. V říjnu 2017 byl na kandidátce hnutí ANO zvolen do Sněmovny a v prosinci téhož roku byl poprvé jmenován ministrem zdravotnictví. Od roku 2012 byl členem ODS, v roce 2014 mu bylo členství pozastaveno a v roce 2018 mu výkonná rada strany členství zrušila, a to kvůli spolupráci rodící se koaliční Babišovy vlády s komunisty.

Vojtěch řídil ministerstvo zdravotnictví během první fáze pandemie covidu-19, která bezprecedentně omezila každodenní život, volný pohyb i ekonomiku země. Jím řízené ministerstvo vydalo od loňského března celou řadu opatření, která výrazně omezila běžný život lidí. Řadu z nich poté zrušily jako nezákonná soudy, ministerstvo je mnohdy opět zavádělo v podstatě nezměněné podobě a názor soudů nerespektovalo. Vojtěch byl také často kritizován pro chaotická a zmatečná opatření, například kolem opětovného zavádění povinnosti nosit roušky koncem loňského léta. Opozice k jeho odchodu z vlády vyzývala kvůli údajnému nezvládnutí epidemie opakovaně. Ještě před vypuknutím epidemie vyvolal Vojtěch pozornost i vlnu kritiky řadou personálních změn, které provedl.

Po odchodu z vlády byl Vojtěch v listopadu 2020 zvolen členem představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět krajských nemocnic v Ústeckém kraji. Spekulovalo se o jeho budoucím jmenování velvyslancem ve Finsku, letos v květnu však byl opět povolán do vlády.

Vojtěch je ženatý, jeho manželkou je učitelka Olga rozená Píšová. V minulosti byl známý jako zpěvák a hudební skladatel. Koncertoval v dětských pěveckých sborech a vystupoval v dětských muzikálech. V roce 2005 se zúčastnil soutěže Česko hledá SuperStar.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Adam Vojtěch

Štítky ČR, vláda, zdraví, 2. října, Vojtěch, Adam Vojtěch, Andrej Babiš, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Leoš Heger, TOP 09, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adam Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.