Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Katastrofa. Svítání ukázalo následky včerejší bouřky v plném rozsahu

Katastrofa, apokalypsa. Ráno ukázalo zkázu na jižní Moravě v plné podobě. Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech po čtvrteční bouřce především kolem Hodonína přes 100 jednotek, na místě pomáhá těžká technika, ale i kynologové. Vyhledávají lidi v sutinách.

„V tuto chvíli je na místě přes 100 jednotek, hlavní činnost je nyní průzkum všech oblastí za světla, abychom měli zmapováno, co se kde přesně stalo a abychom na základě toho průzkumu mohli vytvořit další plán našich činností,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Na místě jsou podle něj dva takzvané odřady USAR týmu specializované na vyhledávání a záchranu osob ze sutin, také tři odřady záchranného útvaru z Hlučína, nachystané jsou podle mluvčího odřady také dalších šesti či sedmi krajů. Dorazí i dva ženijní odřady armády.

„Zranění se řešila především přes noc, ale máme tři obce, kde ještě probíhá pátrání v budovách, kde zranění ještě mohou být. Jde o Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice,“ uvedl mluvčí.

Uvedl, že pomoc nabízí množství lidí, organizací a firem, zatěžují nicméně svými nabídkami tísňové linky. Krajský úřad by měl zřídit infolinku, kde se tyto věci budou dále řešit.

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se dnes večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň. Nejméně tři lidé zemřeli, stovky jsou zraněné.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík v noci uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. Nemocnice kvůli situaci po bouřce a tornádu vyhlásila traumaplán, zraněné přivážely desítky vozidel, nejen sanitek a hasičů. Zranění měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Situace podle Tesaříka vypadala jako na bojišti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Fojtík Filip

Štítky bouřka, déšť, hasiči, Jihomoravský kraj, počasí, Hodonín, úraz, Jaroslav Mikoška, Antonín Tesařík, Hlučín, Mikulčice, Lužice, Moravská Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katastrofa. Svítání ukázalo následky včerejší bouřky v plném rozsahu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.