Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Policisté rozkryli mezinárodní skupinu, distribuovala extázi do Vietnamu

Národní protidrogová centrála (NPC) ve spolupráci s celníky rozkryla mezinárodní organizovanou skupinu, která distribuovala tablety extáze přes Českou republiku a Německo do Vietnamu. Na tiskové konferenci o tom dnes informovali zástupce ředitele Sekce pátrání celní správy Michal Šimůnek a ředitel NPC Jakub Frydrych. V případu jsou v ČR obviněny dvě ženy, hrozí jim až osmnáctileté vězení. Další tři lidé jsou stíháni v Německu.

Podle Frydrycha případ potvrzuje trend posledních let, kdy se zvyšuje poptávka po drogách ve státech východní Asie. V těch se podle něj jejich cena pohybuje mnohonásobně výše.

Trestná činnost, kterou podle vyšetřovatelů skupina osob vietnamské národnosti organizovala na území České republiky, spočívala ve vývozu tablet extáze, které byly vyrobeny v Nizozemsku. Řádově šlo podle policistů o desítky až stovky kilogramů takových tablet.

V čele skupiny stála podle vyšetřovatelů třiatřicetiletá žena z Prahy, která shromažďovala objednávky od klientů a zajišťovala komunikaci a dělbu práce dalších jejích členů. Ti působili v Česku, Německu a ve Vietnamu. Žena také podle vyšetřovatelů nakupovala kosmetické přípravky, jejichž obaly sloužily k ukrytí extáze. Zásilky pak byly odesílány do Vietnamu běžnou leteckou přepravní službou.

První zásilku zadrželi celníci na ruzyňském letišti ve skladech při běžné kontrolní činnosti. Tato zásilka obsahovala více než 72 tisíc tablet extáze o hmotnosti zhruba 36 kilogramů. Čeští vyšetřovatelé museli spolupracovat i s německou celní správou, v průběhu vyšetřování se totiž "hlavní základna" přesunula do Německa.

Policie nevyloučila to, že by v budoucnu mohli být obviněni další lidé, případně by mohlo být rozšířeno trestní stíhání obviněných žen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa

Štítky ČR, Německo, Vietnam, kriminalita, drogy, clo, Národní protidrogová centrála, Česko, Asie, Nizozemsko, Letiště Václava Havla, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté rozkryli mezinárodní skupinu, distribuovala extázi do Vietnamu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.