Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Prezident Zeman bude svědčit v kauze ovládnutí Mostecké uhelné

Prezident Miloš Zeman bude dnes u soudu svědčit v trestní kauze ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS). Prostřednictvím videokonference by se měl vyjádřit k okolnostem, za kterých jeho vláda v roce 1999 jednomyslně schválila odprodej menšinového státního podílu v MUS firmě Investenergy za 650 milionů korun.

Obžaloba tvrdí, že manažeři MUS podvedli stát nejméně o 3,2 miliardy, protože Zemanova vláda nevěděla, že skutečným nabyvatelem akcií MUS budou právě oni a že za ně zaplatí penězi z této těžební společnosti, kterou skrytě ovládli.

Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš a Oldřich Klimecký se hájí tím, že vláda věděla, komu podíl prodává, respektive ji to nezajímalo, protože se stát chtěl svého podílu v MUS zbavit. Argumentují mimo jiné související odtajněnou zprávou Bezpečnostní informační služby.

U pražského městského soudu vypovídalo už několik ministrů Zemanova sociálnědemokratického kabinetu. Na detaily hlasování si většinou nevzpomněli. Shodli se na tom, že vláda měla tendenci zbavovat se akcií ve firmách, v nichž ztratila majoritní podíl. Exministr průmyslu Miroslav Grégr, který prosadil přímý prodej státního podílu, uvedl, že nevěděl o souvislosti mezi Investenergy a obžalovanými manažery. Připustil ale, že v kuloárech nebylo žádným tajemstvím, že management MUS usiluje o výhradní vlastnictví firmy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, uhlí, MUS, Mostecká uhelná, Miloš Zeman, vláda, Antonio Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký, Bezpečnostní informační služba, Městský soud v Praze, Miroslav Grégr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman bude svědčit v kauze ovládnutí Mostecké uhelné  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.