Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sněmovna možná neumožní stranám obsadit část poslaneckých křesel

Návrh sněmovního ústavně-právního výboru, aby o obsazení části poslaneckých křesel po volbách rozhodovala stranická vedení, možná dolní komora nepřijme. Plně automatické přidělování mandátů dnes navrhli nejen představitelé Pirátů, ale také vládního hnutí ANO. Jejich kolegové ve výboru přitom podpořili zásah stran do rozdělování mandátů.

Sněmovna by podle předsedy Radka Vondráčka (ANO) o úpravách mohla rozhodnout na mimořádné schůzi po Velikonocích, která by se konala zřejmě ve středu 7. dubna.

Většinová shoda mezi sněmovními stranami panuje na tom, že zákon by měl zachovat 14 volebních krajů. Jednotlivé volební strany by pro vstup do Sněmovny musely získat nejméně pět procent hlasů, dvoučlenné koalice nově osm procent hlasů a vícečetné koalice 11 procent hlasů.

Dohoda panuje i na tom, že by Český statistický úřad po volbách rozhodl podle počtu odevzdaných hlasů o tom, kolik v každém kraji připadne poslanců. Mandáty by se pak v každém kraji přidělovaly v prvním skrutiniu volebním stranám s použitím Imperialiho kvóty, které zvýhodňuje úspěšnější strany. Součet hlasů pro úspěšné strany by se tak vydělil počtem krajských mandátů, zvýšeným o dva, a strany by obdržely poslance podle svého výsledku v kraji.

Mandáty, které by se takto nepovedlo rozdělit a kterých by mohlo být podle odhadů až 30 z celkového počtu 200, by byly rozděleny ve druhém skrutiniu. V něm by si vedením stran mohla určit kraje a tím i konkrétní kandidáty, ve kterých jim budou zbytkové mandáty přiděleny. Kritici včetně Kateřiny Valachové (ČSSD) upozornili na to, že by tento zásah mohl narazit v Senátu a případně by mohl být následně zrušen Ústavním soudem pro porušení zásady přímého volebního práva. Podle autora návrhu Marka Bendy (ODS) je tato úprava "v pořádku". Spory kolem ní označil Benda za "mediální bublinu".

Automatické přidělování mandátů, které by byly rozděleny podle zisku strana a přednostních hlasů pro kandidáty, proto navrhli Vondráček a bývalá karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Podle jejího návrhu, který podpořila mimo jiné někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), by navíc každé volební uskupení mohlo získat v kraji ve druhém skrutiniu maximálně jeden mandát. Obdobný návrh předložil také místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

Novela volebního zákona musí být přijata kvůli verdiktu Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké, i dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky ČR, sněmovna, volby, zákon, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Radek Vondráček, koalice, Velikonoce, Marek Benda, Ústavní soud České republiky, Český statistický úřad, Helena Válková, Kateřina Valachová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Rybička

Proč zvýhodňovat malé strany,když už vlastně voliči rozhodli tím,že dostaly malý počet hlasů.

Pátek, 26. března 2021, 10:08Odpovědět

Sněmovna možná neumožní stranám obsadit část poslaneckých křesel  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.