Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Končí lhůta pro nominaci do krajských a senátních voleb

Strany a hnutí dnes mají poslední možnost přihlásit své kandidáty k letošním krajským a senátním volbám. Lhůta končí v 16:00. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady do půlky srpna. Krajské volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 2. a 3. října.

Při minulých krajských volbách v roce 2016 se do nich přihlásilo 89 uskupení, z nichž ve všech 13 regionech mělo zastoupení šest. V senátních volbách v roce 2014 v obvodech, kde se bude hlasovat i letos, přihlášku podalo 260 adeptů.

Krajské volby zřejmě budou více než jen bitvou o vládu v regionech. Pro mnohé strany budou i testem před sněmovními volbami v příštím roce. Vítězství v regionálních volbách bude obhajovat vládní hnutí ANO, které před čtyřmi lety zvítězilo v devíti ze 13 krajů.

V senátních volbách bude nejvíce mandátů obhajovat vládní ČSSD, a to deset z 27. Jedním z kandidátů sociální demokracie je i místopředseda Senátu Milan Štěch. Šest křesel bude obhajovat KDU-ČSL, čtyři pak senátoři za STAN a TOP 09, pod dvou ANO, ODS a Senátor 21. O znovuzvolení se pokouší miliardář Ivo Valenta (za Soukromníky).

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, kraje, krajské volby, ANO 2011, ČSSD, Milan Štěch, Senát Parlamentu ČR, Ivo Valenta, KDU-ČSL, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Končí lhůta pro nominaci do krajských a senátních voleb  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.