Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

O senátorství letos projevilo zájem zatím na 140 kandidátů

Měsíc před odevzdáním přihlášek k říjnovým senátním volbám je podle dosavadních informací známo na 140 kandidátů. Napínavé souboje se odehrají tradičně v Praze, ale i třeba na Přerovsku. Znovu kandidovat chtějí nejméně dvě třetiny z 27 senátorů, jimž letos skončí funkční období. Lhůta pro odevzdání kandidátek skončí v úterý 28. července.

Souboj nejen kandidátů pravice lze očekávat ve všech třech pražských obvodech, kde se bude volit. Obhajobu mandátu chce předsedovi hnutí Senátor 21 Václavu Láskovi, který o znovuzvolení usiluje s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Zelených, překazit ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský jako společný kandidát ODS, TOP 09 a STAN. ČSSD nasadila exministra zdravotnictví a ředitele motolské nemocnice Miroslava Ludvíka.

V Praze 9 bude mandát obhajovat scénárista David Smoljak za STAN, TOP 09 a Piráty mimo jiné proti historikovi a řediteli Památníku Lidice Eduardu Stehlíkovi, který je kandidátem ODS a lidovců. V Praze 1 kandiduje šéf senátního evropského výboru a bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl mimo jiné za lidovce a Zelené a proti sobě bude mít bývalou předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS).

Na Přerovsku se senátorka KDU-ČSL Jitka Seitlová, která má podporu také Zelených, STAN a TOP 09 znovu utká se svým předchůdcem Jířím Lajtochem z ČSSD nebo s bývalým ministrem dopravy Antonínem Prachařem (dříve ANO, nyní za STAN). Na Kladensku bude mít senátor a někdejší ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) proti sobě například poslance a bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Na Znojemsku se o návrat do Senátu pokouší někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný, tentokrát jako kandidát Trikolóry. Bude mít proti sobě starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu z TOP 09, kterého podporuje většina opozičních stran. Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) bude mandát na Pelhřimovsku obhajovat mimo jiné proti exministru kultury Vítězslavu Jandákovi (dříve ČSSD, nyní za ANO).

První kolo senátních voleb se uskuteční spolu s krajskými volbami 2. a 3. října.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, strany, ČSSD, Praha, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, okres Přerov, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Václav Láska, Michael Žantovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O senátorství letos projevilo zájem zatím na 140 kandidátů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.