Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zavedení dne památky obětí nacistické okupace vláda asi odmítne

Návrh poslanců opoziční SPD na uzákonění 15. března jako Dne památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem u vlády ANO a ČSSD zřejmě narazí. Kabinet by měl podle podkladů pro pondělní schůzi poslat zákonodárcům k novele záporné stanovisko s odůvodněním, že zavedení nového významného dne nepokládá za potřebné.

Období od obsazení českého pohraničí po porážku nacistického Německa připomíná podle podkladů už nyní pět památných dnů a státní svátek Dne vítězství. "Dalším rozšiřováním okruhu významných dní připomínajících stejné dějinné období se jejich symbolické postavení spíše oslabuje," stojí v předběžném stanovisku, které po schválení dostanou zákonodárci.

Novela o státních svátcích má připomenout 15. březen 1939, kdy bylo Česko, které už dřív přišlo na základě mnichovské dohody o pohraniční území, obsazeno nacistickými vojsky. "Český stát toho dne přišel o zbytky jakékoli státní suverenity, přičemž následovala jeho přímá německá vojenská okupace a zejména šestileté období plošného a cíleného nacistického teroru," uvedli poslanci SPD.

Hnutí Tomia Okamury chce rovněž přejmenovat Den hrdinů druhého odboje, který připadá na 18. června, na Den hrdinů odboje proti okupaci českých zemí nacistickým Německem. Zdůvodňuje to tím, že je třeba zabránit snahám o přepisování dějin a o relativizaci viny za druhou světovou válku. Podle vládních legislativců ale nynější označení dne lépe postihuje širší úsilí k obnově Československé republiky jako nezávislé, suverénní a demokratické země. Vláda navíc připomene česko-německou deklaraci z roku 1997, v níž obě strany prohlásily, že nebudou zatěžovat vzájemné vztahy politickými a právními otázkami z minulosti.

Počet významných českých dnů se zvýšil naposledy loni, kdy se mezi ně zařadil 21. srpen. Připomíná oběti invaze a následnou okupaci někdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968.

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky ČR, vláda, sněmovna, historie, SPD, 1939, vojenská okupace, Nacistické Německo, Svoboda a přímá demokracie, ČSSD, ANO 2011, Den vítězství, druhá světová válka, Česko, Tomio Okamura, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavedení dne památky obětí nacistické okupace vláda asi odmítne  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.