Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ODS má nového prvního místopředsedu, Udženiju nahradí Zbyněk Stanjura

Pražská zastupitelka Alexandra Udženija v sobotu na celostátním kongresu ODS neobhájila pozici první místopředsedkyně strany. Protikandidáta neměla, při volbě však získala pouze 217 ze 434 platných hlasů. Delegáti Občanské demokratické strany poté volili nového kandidáta. O post se utkal Zbyněk Stanjura s Markétou Kubíkovou a Pavlem Novotným. Post předsedy strany obhájil Petr Fiala, který vede ODS již od roku 2014.

Zatímco u Fialy proběhlo hlasování spíše formálně (staronový lídr získal 470 z 505 platných hlasů), volba prvního místopředsedy, v případě Udženije první místopředsedkyně, se značně protáhla. Sčítání hlasů zabralo oproti původně avizovaným 30 minutám více než hodinu.

Důvod průtahu se zjistil záhy. Při volbě odevzdali delegáti 434 platných hlasů, Udženija získala jen 217 z nich. „Děkuji za projevenou podporu. Je vidět, že ODS chce jít novou cestou, respektuji to. Znovu kandidovat nebudu," sdělila po vyhlášení výsledků Udženija.

Stanjura porazil Kubíkovou a Novotného

V dalším kole hlasování se o místo utkali tři kandidáti. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura byli nominováni svými kolegy, radní městské části Praha 1 Marie Kubíková se nominovala sama. Nominován byl i Alexander Vondra, ten se však kandidatury vzdal. V následném hlasování získal Pavel Novotný 65 hlasů, Marie Kubíková 69 a Zbyněk Stanjura 322 hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Alexandra Udženija, ODS, sjezd, kongres, volba, místopředsedkyně, Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný, Petr Fiala, Alexandr Vondra, Poslanecký klub Občanské demokratické strany, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS má nového prvního místopředsedu, Udženiju nahradí Zbyněk Stanjura  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.