Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Koupí bílé pastelky dnes mohou lidé přispět na pomoc nevidomým

Koupí bílé pastelky dnes mohou lidé v Česku přispět na pomoc nevidomým a slabozrakým. Celonárodní veřejná sbírka se koná po dvacáté a dobrovolníci v bílých tričkách při ní budou v ulicích měst nabízet za 30 korun bílou pastelku, která symbolizuje bílou hůl a život zrakově postižených. V 15:00 akce vyvrcholí koncertem na Václavském náměstí v Praze.

Loni sbírka vynesla 2,9 milionu korun, což bylo podle pořadatelů nejvíce od roku 2009. Výtěžek putoval na výcvik vodicích psů, odstraňování bariér, rekvalifikace či služby a nácvik dovedností u lidí, kteří oslepli v dospělosti.

Sbírku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) spolu s Tyfloservisem a krajskými TyfloCentry. SONS podle jejího viceprezidenta Rudolfa Volejníka poskytuje nevidomým služby, které jinde nenajdou a které je vrací do běžného života. "Plnění tohoto cíle si bez účasti veřejnosti nedovedeme představit, proto pořádáme sbírku," uvedl.

SONS poskytuje svým členům a klientům například právní poradenství, vydává časopisy ve zvětšeném písmu, Braillově písmu či zvukové podobě, provozuje knihovnu elektronických knih a časopisů a ve spolupráci s úřady a dopravními podniky se zasazuje o odstraňování bariér, které nevidomým při pohybu v ulicích znepříjemňují život.

Většinová společnost nemá přesnou představu o tom, jak se žije nevidomým. Podle průzkumu, který si nechala provést společnost OrCam Technologies, téměř dvě třetiny Čechů neměly osobní vztah k zrakově postiženému a třetina ani nedokáže posoudit, jestli je veřejný prostor pro nevidomé dobře přístupný. Více než 70 procent lidí ale souhlasilo s tím, aby zrakově handicapovaní měli k dispozici elektronická asistenční zařízení, která by byla hrazena z veřejných peněz. Pouhý nárok na bílé hole a podobné základní vybavení podpořila jen menšina dotázaných, konkrétně 13 procent.

Autoři | Foto Bílá pastelka

Štítky ČR, menšiny, pop, hudba, charita, nevidomí, pastelka, Česko, Praha, Václavské náměstí, Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupí bílé pastelky dnes mohou lidé přispět na pomoc nevidomým  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.