Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kalamitní stav v Jablonci a na Božím Daru trvá

Situace v Jablonci nad Nisou, kde o čtvrtka platí kalamitní stav, se výrazně zlepšila. Technické služby z ulic odvezly 2200 tun sněhu. S velkým přívalem sněhu se potýká Boží Dar na Karlovarsku. V zimním středisku platí od pátku kalamitní stav. Obec je pro motoristy uzavřena.

Jihočeský kraj

Všechny vozovky v kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd leží v řadě okresů ujetá nebo nová vrstva sněhu. Na Prachaticku se vyskytují sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Vozovky první třídy jsou chemicky ošetřené. Někde se jen může objevovat rozbředlý sníh. Na silnicích nižších tříd na Písecku a Strakonicku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Jindřichohradecku zase může komplikovat dopravu vrstva nového sněhu.

Teploty se v Jihočeském kraji pohybují po ránu lehce pod bodem mrazu a ve vyšších polohách sněží. Podle předpovědi meteorologů bude dnes zataženo. Večer může pršet a ve vyšších polohách sněžit. Na horách lze očekávat sněhové jazyky nebo závěje.

Karlovarský kraj

S velkým přívalem sněhu se potýká Boží Dar na Karlovarsku. V krušnohorském lyžařském středisku platí od pátku kalamitní stav. S odklízením sněhu pomáhají hasiči. Město je pro auta turistů uzavřeno, pokud nemají vyhrazené místo k parkování, zjistila dnes ČTK.

Podle krajských hasičů na Božím Daru zasahují od pátečního večera hasiči z Karlových Varů i ze Záchranného útvaru Zbiroh. Za pomoci těžké techniky odklízejí sníh, který zde padá několik dní bez přestání. "Předpokládá se, že zásah potrvá celý víkend. O pomoc již požádaly i obce v okolí," uvedli krajští hasiči. Starosta Ostrova Jan Bureš přislíbil, že město zajistí stravování pro hasiče a policisty podílející se na likvidaci sněhu.

Ačkoli hlavní silnice k Božímu Daru je sjízdná a upravená, v samotném městě sněhové bariéry místy dosahují až ke čtyřem metrům. Ulice jsou kvůli sněhu zúžené. Policie proto rekreanty, kteří přijíždějí na lyže, vysazují z autobusů na hlavní silnici, aby autobusy nemusely zajíždět do města.

Na Božím Daru dnes dopoledne znovu sněžilo. Navíc se v okolí vytvořila mlha. Ve vyšší polohách také fouká, a tak se na otevřených pláních mohou vytvářet sněhové jazyky.

Královéhradecký kraj

Na vedlejších silnicích leží ujetý nebo rozbředlý sníh. Opatrní musejí být řidiči zejména na Trutnovsku, Náchodsku, Rychnovsku a Jičínsku. Chemicky ošetřované hlavní silniční tahy byly dnes ráno většinou mokré. V kraji dnes ráno místy sněžilo, v nižších polohách pršelo. Postupně zesilující vítr až do rychlosti 70 kilometrů v hodině my mohl ve vyšších polohách a na horách tvořit sněhové jazyky a závěje. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů.

V kraji se dnes ráno teploty pohybovaly kolem nuly, na horách bylo od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia. Přes den by mělo být v hradeckém kraji zataženo až oblačno. Místy se čeká slabé sněžení, v polohách pod 400 metrů nad mořem může padat sníh s deštěm nebo pršet. Teploty by se měly přes den pohybovat od nuly do tří stupňů, na horách kolem minus dvou stupňů Celsia.

Liberecký kraj

Situace v Jablonci nad Nisou, kde o čtvrtka platí kalamitní stav, se výrazně zlepšila. Technické služby z ulic odvezly 2200 tun sněhu, z toho 1400 tun z pátku na dnešek. Zbývá uklidit necelých deset procent z udržovaných chodníků, řekla dnes ČTK mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová. Ze 143 kilometrů chodníků ve městě se v zimě udržuje 60 kilometrů, uklidit tak zbývá asi šest kilometrů. Místní silnice ve městě jsou sjízdné.

Kalamitní stav prvního stupně by přesto měl v Jablonci trvat do pondělí. "Situaci spolu se správou komunikací monitorujeme a v případě jakékoli změny jsme připraveni operativně svolat Komisi zimní údržby i během víkendu," řekl náměstek primátora pro ekonomiku Štěpán Matek (KDU-ČSL).

Kalamitní stav vyhlásila radnice ve čtvrtek, do kdy nasněžilo přes půl metru sněhu. Město nouzové opatření vyhlásilo, protože se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Za pátek a noc na dnešek připadlo dalších 12 centimetrů sněhu. "Mírné sněžení se má znovu objevit dnes po poledni," uvedla Hozová.

Během víkendu bude podle ní nadále pracovat všechna technika na plný výkon, do odklízení sněhu se opět zapojí i vězni z rýnovické věznice a lidé na veřejně prospěšných pracích. "Parkovací automaty ve městě zůstávají vypnuté, a i nadále žádáme řidiče, aby v maximální možné míře usnadnili práci úklidové technice. Upozorňujeme také, že sníh, který lidé shodí ze střech na chodník, jsou povinni si uklidit," dodala Hozová.

Silnice v Libereckém kraji jsou nadále sjízdné s opatrností, i když se oteplilo. Pozorní by měli být motoristé hlavně při cestě do hor. Silničáři i meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků. Sjízdné jsou i silnice v Jablonci, kde město ve čtvrtek vyhlásilo kalamitní stav. Potrvá až do pondělí, problémy jsou v podhorském městě hlavně s úklidem chodníků a sídlišť.

V Libereckém kraji se v noci dostaly teploty nad nulu, pod bodem mrazu zůstaly jen na horách. Hlavní tahy jsou převážně mokré, na silnicích nižších tříd na Jablonecku a Semilsku je ujetá vrstva sněhu nebo zbytky rozbředlého sněhu po pluhování.

Motoristé by při cestě krajem měli být opatrní také kvůli padajícím stromům, které nevydrží nápor sněhu. Ráno narazilo jedno auto na silnici 14 u Harrachova a další na silnici 290 u Poniklé na Semilsku.

Podle předpovědi by dnes mělo být převážně zataženo, místy občasný déšť k večeru by měly být srážky v celém kraji. Zpočátku by v polohách nad 400 metrů nad mořem a postupně nad 500 metrů měly být srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se očekávají mezi třemi stupni a nulou, na horách mezi jedním a minus dvěma stupni Celsia. Sněhové jazyky by se měly tvořit v polohách nad 700 metrů nad mořem.

Moravskoslezský kraj

Silnice v kraji jsou po nočním sněžení sjízdné většinou pouze se zvýšenou opatrností. Na Bruntálsku a Opavsku se vinou větru tvoří sněhové jazyky. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Na Bruntálsku se sněhové jazyky tvoří na silnicích druhé a třetí třídy. Ojediněle na ně můžou řidiči narazit i silnicích nižších tříd na Opavsku. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na dálnici.

Olomoucký kraj

Velkou část silnic v kraji pokrývá po nočním sněžení znovu rozbředlý sníh. Počítat s ním musejí řidiči ve všech částech kraje, především na vedlejších cestách. Všechny vozovky jsou sice sjízdné, zvýšená opatrnost je ale na místě. Ve vyšších polohách Šternberska se mohou tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na Jesenicku leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření na silnicích druhé a třetí třídy, ale i na hlavních tazích. Na vozovkách udržovaných štěrkovým posypem leží ujetá sněhová vrstva, uvádí ŘSD. Rozbředlý sníh po chemickém zásahu správců silnic pokrývá nejen vedlejší, ale i hlavní tahy také na Šumpersku. Silničáři navíc stále hlásí sněžení.

Husté sněžení postihlo v noci také níže položené okresy. Na Olomoucku i Prostějovsku jsou již většinou silnice holé a mokré. Na Přerovsku leží podle silničářů rozbředlý sníh ještě na vedlejších cestách.

Pardubický kraj

Dopravu na silnicích na Chrudimsku a Svitavsku dnes komplikují sněhové jazyky. Pozor si řidiči musejí dát především na silnicích v okolí Hlinska a na hlavní silnici v úseku Květná - Polička - Borová. Hlavní silnice číslo 11 přes Suchý vrch je sjízdná se sněhovými řetězy. Rozbředlý či ujetý sníh leží na silnicích především ve vyšších polohách Pardubického kraje, informovali silničáři.

Se sněhem musejí řidiči počítat například na silnicích druhé a třetí třídy v okolí Poličky, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Litomyšle, Hlinska, Žamberka, Ústí nad Orlicí nebo v Železných horách.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, v nižších polohách pršelo nebo padal déšť se sněhem. Na Hlinecku přes noc napadlo až pět centimetrů sněhu. Teploty se pohybovaly kolem nuly. Přes den by mělo být zataženo až oblačno, místy s občasným sněžením, s nižších polohách meteorologové předpovídají déšť se sněhem.

Středočeský kraj

Na některých silnicích leží dnes ráno rozbředlý sníh, místy se mohou tvořit závěje nebo sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní hlavně na menších cestách, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněhové či dešťové přeháňky jsou po ránu hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1 a D11. Na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Kolínsku, Nymbursku, Kutnohorsku, Rakovnicku či v okolí Prahy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na menších cestách na Příbramsku a Benešovsku se mohou vyskytovat sněhové jazyky či závěje. Teploty v regionu se pohybují od minus jednoho do čtyř stupňů Celsia.

Ústecký kraj

Silnice jsou podle dopravního webu sjízdné včetně Moldavy na Teplicku, kde platí od čtvrtka kalamitní stav. Silničáři i meteorologové varují před sněhovými jazyky, tvořit se mohou v polohách nad 800 metrů nad mořem.

V kraji se v noci oteplilo, teploty byly ráno mezi pěti a minus jedním stupněm Celsia. Hlavní tahy v kraji jsou převážně mokré. Ujetá vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v Krušných horách, rozbředlý sníh je na vozovkách na Ústecku a sníh je ve vyšších polohách i na některých sinicích III. třídy na Děčínsku.

Podle předpovědi by dnes mělo být v Ústeckém kraji převážně zataženo, místy s občasným deštěm. Večer budou srážky na celém území, v polohách nad 400 metrů nad mořem a postupně nad 600 metrů budou smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty by měly být mezi pěti až jedním stupněm Celsia, na horách mezi dvěma až minus jedním stupněm. Vítr v nárazech může mít na horách přes 70 kilometrů v hodině.

Kraj Vysočina

Až sedmikilometrová kolona aut se dnes dopoledne vytvořila na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem ve směru na Brno. Těžká technika na 104. kilometru vyprošťovala havarovaný kamion a police kvůli tomu musela dálnici opakovaně na krátkou dobu uzavřít, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nyní je provoz na dálnici plynulý, řekla mluvčí policie Jana Kroutilová. Podle ŘSD zde auta jezdí omezenou rychlostí.

Kamion podle mluvčí havaroval kolem 8:00 hodiny ráno. Auta poté projížděla v jednom jízdním pruhu. Při vyprošťování kamionu se podle ŘSD musel provoz několikrát zastavit, čímž vznikla kolona aut. Motoristé místo objížděli přes Herálec či Krasoňov. Nyní je kamion mimo dálnici, uvedla Kroutilová.

Na silnicích nižších tříd na Jihlavsku a Pelhřimovsku se mohou po ránu tvořit sněhové jazyky. Všechny vozovky na Vysočině zůstávají sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dálnice D1 je mokrá po chemickém ošetření. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Vysočina.

Řidiči musí být opatrní především na vozovkách nižších tříd. Na Třebíčsku a Žďársku leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a na Havlíčkobrodsku ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty se po ránu na Vysočině pohybují od nuly do minus čtyř stupňů Celsia.

Podle předpovědi meteorologů bude přes den zataženo a místy může sněžit. V polohách pod 500 metrů nad mořem může rovněž pršet. Navíc kvůli větru se možná budou na vozovkách tvořit sněhové jazyky.

Zlínský kraj

Rozbředlý sníh, ale i namrzající silnice ve vyšších polohách mohou dnes ztížit cestu řidičům. Ke zvýšené opatrnosti na cestách nabádají silničáři ve všech částech kraje, nutná je hlavně v horských oblastech. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Vsetínsku pokrývá rozbředlý sníh nebo jeho zbytky silnice druhé a třetí třídy, ale i hlavní tahy. Ve vyšších polohách na inertně udržovaných úsecích leží zajetá sněhová vrstva od pěti do 15 centimetrů. Správci silnic nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti především kvůli možnosti namrzání vozovek.

Na Zlínsku leží rozbředlý sníh především na vedlejších cestách, po nočním sněžení musí řidiči počítat se sněhem na místních komunikácích ve Zlíně. Hlavní tahy jsou již většinou mokré po chemickém ošetření, v regionu však silničáři ještě ráno hlásili sněžení. Na Kroměřížsku je opatrnost nutná na vedlejších silnicích, kde leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu pokrývají také silnice v oblasti Uherského Hradiště a Uherského Brodu.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou/Miroslav Gorčík

Štítky dopravní podnik, Jablonec, autobus, doprava, BusLine, silnice, Boží Dar, Jablonec nad Nisou, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, stupeň Celsia, moře, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Liberecký kraj

Kalamitní stav v Jablonci a na Božím Daru trvá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.