Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Topíte se v plastech? Vyrobte si z nich benzín!

Dvojice francouzských herců a vynálezců, Christofer Costes a Samuel Le Bihan, přišli s návrhem stroje, který je schopen přetvořit plastový odpad na naftu a benzín. Tento vynález by v budoucnu mohl pomáhat s bojem proti plastovému znečištění a poskytovat palivo rozvojovým zemím, které se často nejvíce potýkají s problémem plastového odpadu.

Zastánci technologie přetvářející plasty na pohonné hmoty tvrdí, že toto odvětví by mohlo v příštích pěti letech dosahovat hodnoty stovek milionů dolarů a zároveň naší planetě ulevit od plastového znečištění, které je čím dál viditelnější a citelnější nejen v průběhu našich dovolených na pláži. Jedněmi z největších znečišťovatelů oceánu plastem jsou země jako Čína, Indonésie, Filipíny a Vietnam. Mnoho z těchto zemí postrádá efektivní odpadovou infrastrukturu a plast se tak buď pálí přímo vedle lidských obydlí, či končí v řekách a následně v oceánech.

Chrysalis, jak je stroj na přetváření plastů pojmenován, by mohl být jednou z možností, jak se s problémem plastů v oceánech vypořádat. „Cílem je podporovat sběr odpadu předtím, než skončí v oceánech pomocí stroje, který se vejde do přepravního kontejneru a může navíc generovat příjem,“ řekl Samuel Le Bihan, francouzský herec známý z filmů “Disco” and “Mesrine”.

Existují však i kritické hlasy, které se obávají především možnosti, že by proces přetváření mohl produkovat škodlivé výpary.

Proces přetváření začíná umístěním plastových pelet do uzavřeného reaktoru, kde jsou roztaveny při 450 °C. Tímto způsobem je stroj schopen vytvořit naftu, benzín a uhlíkový zbytek, který je následně možné použít na výrobu pastelek. Z kila plastu stroj vyrobí litr tekutiny, která se dále přetváří na naftu a benzín.

S dostatečnou finanční podporou, Costes a Le Bihan plánují vytvořit vetší prototyp, který bude schopen přetransformovat 50kg plastu na palivo během 80ti minut. Costes navíc dodává, že jednoduchý design usnadní opravy stroje i uprostřed africké buše.

Na zemi se každý rok vyprodukuje asi 260 milionů tun plastu a dle dat OSN minimálně 8 milionů tun plastu od lahví po sáčky a další výrobky končí ročně v oceánech, zabíjí mořské živočichy a vstupuje do lidského potravního řetězce. Odborníci navíc varovali, že do roku 2050 by v oceánech mohlo být více plastu nežli ryb.

Pokud lidé uvidí, že plastový odpad má hodnotu, nebudou ho odhazovat,“ řekl Le Bihan. „Neumím si ani představit, kolik tun plastového odpadu leží kolem, který bychom mohli přetvořit.“

A co vy? Ocenili byste Chrysalis ve svém regionu?

Štítky ekologie, plast, benzín, odpad, Samuel Le Bihan, Čína, OSN, Indonésie, Vietnam, Filipíny, Costes

Topíte se v plastech? Vyrobte si z nich benzín!  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.