Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chlapci z gymnázia v Blansku si v rámci projektu na den oblékli sukně. Zvrácená neomarxistická ideologie, reagoval Okamura

Málokdy se stane, že by školní projekt z gymnázia v okresním městě vyvolal veřejné rozhořčení části poslanců. Happening gymnazistů z Blanska, který se navíc odehrál už v polovině minulého roku, však tuto "kontroverzi" vyvolal. Proti nevinné jednodenní akci studentů se ostře ohradili Tomio Okamura a Radim Fiala z SPD. Poslancům vadí, že si mladí chlapci na jeden den dobrovolně oblékli sukně. Považují to za podsouvání zvrácené marxistické ideologie.

Ukaž, že máš smysl pro humor a předsudky ti nejsou cizí

Na blanenském gymnáziu si studenti v červnu minulého roku v rámci výuky sociologie uspořádali happening s názvem Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo nosit sukni. Chtěli tak netradičně pojmout téma rovnosti a nerovnosti, předsudků a genderu.

Hlavní motto akce znělo: „Ukaž, že máš smysl pro humor a předsudky jsou ti jsou cizí ...“. Někteří chlapci si proto oblékli sukně a některé dívky zase pánské obleky či vojenské uniformy.

Happening měl u studentů úspěch, nedlouho nato začaly prázdniny a nic nenasvědčovalo, že by se ke školnímu projektu měla někdy v budoucnu upírat zvláštní pozornost. Až do ledna nového roku.

Rozhořčení v kruzích SPD

Jednu z fotek z červnové akce použil 2. ledna místopředseda SPD Radim Fiala a bez uvedení kontextu ji publikoval na své facebookové stránce, připojil k ní navíc scénář o tom, jak blanenské gymnázium propaguje zvrácenou genderovou teorii, protože chlapci chodí v sukních. Krátce poté se k Fialovi přidal i předseda SPD Tomio Okamura.

Ve Švédsku umírají lidi v plamenech, protože jsou mezi hasiči a záchranáři i ženy, prohlásil Fiala

Fiala se však nepozastavil pouze nad nošením sukní. Podle něj "zvrácené genderová teorie" tvrdí, že muži mají kojit a rodit děti a ženy zase dělat hasiče a záchranáře v extrémních podmínkách. „Přitom je například jasné, že muž má větší sílu, čili z ohně může vytáhnout osoby s větší hmotností. Byla by to legrace, kdyby kvůli tomu v "pokrokových zemích", jako je Švédsko, neumírali lidé v plamenech...," uvedl na Facebooku Fiala.

Totalitní režimy znásilňují děti, chráníme je před neomarxistickým nátlakem

Podle Fialy a Okamury je gender, který vnímá pohlaví především jako sociální konstrukt, tedy soubor společenských a kulturních pravidel a očekávání, zvrácenou ideologií pramenící v neomarxismu. Mluví dokonce i o znásilňování dětí. 

„Všechny totalitní režimy se pokoušely znásilňovat děti. My v SPD uděláme vše pro to, aby se mohly děti vyvíjet bez takovéhoto ideologického neomarxistického nátlaku," zakončili svoji totožnou rozpravu lídři SPD.

Studenti se brání útokům o vymývání mozků

Pod statusy se objevily stovky komentářů. Mezi nimi i příspěvky samotných studentů gymnázia, podle kterých je nikdo do ničeho nenutil a naopak se ohrazují proti zneužití jejich projektu k šíření lží. „Když jsem si tento příspěvek o naší škole přečetla, tak mi z toho bylo špatně. Posuzovat inteligenci nebo povahu osob podle jedné fotky a lživého komentáře k ní je ubohost," napsala studentka gymnázia Ani Petrášková.

Velká část komentujících však útočila na školu, vedení i studenty samotné. Komentující používali výrazy o vymývání mozků a mezi příspěvky nechybí ani zmínky o údajném Sorosově vlivu.

Odmítám vulgaritu příspěvků a katastrofické scénáře poslanců, prohlásil ředitel

Proti prohlášení poslanců SPD se rázně ohradil ředitel blanenského gymnázia Radek Petřík. „Jako ředitel školy s tvrzením poslanců nesouhlasím. Takové akce podporuji, protože si myslím, že ve svém výsledku díky respektu, diskusi a kritickému myšlení podporují např. model fungující  tradiční rodiny daleko víc, než různé zákazy a příkazy, nadávky, netolerance a katastrofické scénáře, které se objevily na Facebookovém profilu pana poslance," prohlásil Petřík.

Ředitel školy byl šokován mírou agresivity a vulgarity diskuse, která se rozpoutala. „Jsou v ní slovně napadáni naši studenti a je nám vyhrožováno dokonce fyzickou likvidací. Jako ředitel jsem povinen se proti tomu důrazně ohradit a využít všech relevantních právních kroků ke zjednání nápravy," dodal.

Díky odvaze, slušnosti a schopnosti argumentovat se můžeme cítit jako vítězové, vzkázal ředitel

 „Pan poslanec je (studenty gymnázia - pozn. red.) samozřejmě označil za sluníčkáře, demagogy, lepšolidi a snad už opomněl použít pouze výrok pana Ovčáčka o nacistické lůze, prohlásil Petřík. „Díky odvaze, slušnosti, věcnosti a schopnosti logicky argumentovat dokázali naši studenti, absolventi a další čelit šíření strachu a nenávisti. Já jim za to moc a moc děkuji." vzkázal ředitel školy. „Milí studenti a absolventi, jsem na Vás pyšný a hrdý a mám radost z našeho gymnázia!," uzavřel.

Podpora z Úřadu vlády

Podporu škole po řadě útočných a vulgárních vzkazů, kterým studenti a vedení na sociálních sítích čelili, vyjádřil i Úřad vlády. „Rád bych zejména dotčeným studentům a studentkám vyjádřil podporu za realizaci této iniciativy a odvahu vést diskusi o genderové rovnosti a stereotypech," napsal do Blanska ředitel vládního odboru rovnosti žen a mužů Radan Šafařík.

„Věřím, že tato iniciativa není projevem "perverzní genderové teorie", ale snahou o prohloubení vzájemného porozumění a podporu rovnosti žen a mužů. Neboť i žena se jistě může seberealizovat v armádě či hasičském sboru a muž v péči o děti či domácnost," uzavřel Šafařík.

Autoři | Foto Gymnázium Blansko

Štítky Tomio Okamura, Radim Fiala, spd, gymnázium blansko, úřad vlády, projekt, Svoboda a přímá demokracie, Blansko, ředitel školy, Úřad vlády České republiky, Švédsko, Facebook

Chlapci z gymnázia v Blansku si v rámci projektu na den oblékli sukně. Zvrácená neomarxistická ideologie, reagoval Okamura  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.