Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Babiš lže, zlobí se syn Karla Svobody. Na své tiskovce použil mylnou diagnozu

Syn zesnulého skladatele Karla Svobody se dnes ohradil proti slovům Andreje Babiše. Ten při svém včerejším tiskovém briefingu uvedl, že jeho dcera Adriana Bobeková trpí bipolární poruchou, stejně jako zesnulý skladatel. Jeho syn Petr Klein Svoboda se ale proti vyjádření premiéra ohradil. Dnes o tom informovaly Seznam Zprávy.

„Můj táta má za měsíc nedožitou osmdesátku. Já jsem vyhozen ze svého biorytmu, tohle je velmi nepěkný dárek k jeho narozeninám. Je to naprosto nevhodné a vůbec to není na místě. Rozhodilo mě to hlavně z toho důvodu, že to není pravda. Je to lež. Otec žádnou bipolární poruchu nikdy neměl,“ uvedl pro Seznam Petr Klein Svoboda.

Skladatelův syn tvrdí, že se jeho slavný otec potýkal s existenciální krizí, což mu měl krátce před sebevraždou potvrdit i odborník. „Tohle jsem nikdy nikomu neřekl. Táta před svou smrtí neformálně navštívil jednoho špičkového odborníka, psychologa, aby si s ním popovídal na půdě věhlasné nemocnice. Tatínek a pak i jeden rodinný přítel se mi svěřil, že mu ta kapacita řekla, že je úplně normální a že jen má existenciální problémy tak, jako to má každý muž, který uvažuje o rozvodu a který uvažuje, že vydědí svou manželku,“ dodal Seznamu Svobodův syn. Podle jeho slov nikdy jeho otec netrpěl psychickou poruchou.

Karel Svoboda zemřel v lednu 2007. Byl českým skladatelem filmové, televizní, populární a muzikálové hudby. Spolupracoval s Karlem Gottem a s textařem Jiřím Štaidlem.

V roce 1963 založil bigbeatovou skupinu Mefisto, která účinkovala nejdříve v Laterně magice a od prosince 1965 měla stálé angažmá v divadle Rokoko, kde Karel Svoboda dostal příležitost skládat pro novou generaci zpěváků v čele s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou nebo Helenou Vondráčkovou. V roce 1969 se oženil se svou první ženou Hanou, ta zemřela na rakovinu v roce 1993. V roce 1995 se oženil s Vendulou Svobodovou. Karel Svoboda často spolupracoval i se svým bratrem Jiřím Svobodou, též skladatelem především hudby k filmům a televizním inscenacím. O Karlu Svobodovi vznikl roku 2001 dokument v rámci cyklu GEN: Karel Svoboda pohledem Roberta Sedláčka. Svůj život se rozhodl ukončit před jedenácti lety, kdy se zastřelil.

Foto Martin Šeda

Štítky Andrej Babiš, ANO, Čapí hnízdo, Seznam Zprávy, Karel Svoboda, Adriana Bobeková, Jiří Svoboda, diagnóza, Seznam.cz, Karel Gott, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Jiří Štaidl

Babiš lže, zlobí se syn Karla Svobody. Na své tiskovce použil mylnou diagnozu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.