Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Piráti chtějí zpřístupnit údaje o skutečných majitelích firem

Poslanci Pirátů chtějí v rejstříku firem zpřístupnit informace o jejich skutečných vlastnících. Zdůvodnili to potřebou veřejné kontroly. Nyní mají přístup k těmto datům z evidence vlastníků ti, kteří prokážou oprávněný zájem kvůli podezření z trestné činnosti, tedy například soudy, policie, daňové úřady nebo centrální banka. Poslaneckou novelou se bude zabývat vláda a Sněmovna.

Pirátští poslanci v čele se svým předsedou Jakubem Michálkem si od zveřejnění slibují, že přístup k informacím o skutečných vlastnících budou mít i ti, kteří mají dohlížet na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky. "Skutečný příjemce veřejných peněz musí být dohledatelný. Období, kdy se vyšetřovatelé a aktivní občané snažili vystopovat příjemce dotací či veřejných zakázek například na Kypru či Panenských ostrovech, musí skončit," tvrdí Michálek.

"Stávající znění zákona například neumožňuje přístup podnikatelským subjektům, které by si chtěly ověřit vlastnickou strukturu svých obchodních partnerů, nebo místním zastupitelům, kteří administrují veřejné zakázky," zdůvodnili potřebu změny pirátští poslanci.

Současná právní úprava podle nich opomíjí veřejnou kontrolu, která může odhalit praní špinavých peněz, financování terorismu nebo daňové úniky. Podle Pirátů lze oprávněně předpokládat, že evidence skutečných majitelů je neúplná a neaktuální.

"Nedostatkem současné právní úpravy je riziko nízké vymahatelnosti a tedy neúplnosti této evidence," míní Piráti. Podle nich je evidence skutečných majitelů plně veřejná například ve Švédsku, Dánsku, Polsku a částečně na Slovensku.

Veřejné by se podle pirátské novely měly být údaje, které už nyní mohou získat oprávněné osoby, tedy jméno, rok a měsíc narození, stát pobytu a státní příslušnost skutečného majitele.

Autoři | Foto flickr.com

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, správa, firmy, rejstříky, Česká pirátská strana, Jakub Michálek, Kypr, Polsko, Švédsko, Dánsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti chtějí zpřístupnit údaje o skutečných majitelích firem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.