Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Koalici má zatím domluvenou 13 velkých měst, někde je nejistá

Necelý týden po obecních volbách jsou strany předběžně nebo závazně domluveny na radniční spolupráci zatím ve 13 z celkem 27 statutárních měst republiky. Někde je ale dohoda křehká a sjednané povolební uspořádání se ještě může změnit.

Koalice vznikly nebo se o nich intenzivně jedná v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Přerově, Prostějově, Zlíně, Havířově, Frýdku-Místku, Třinci, Karlových Varech, Mladé Boleslavi a Kladně. Chystané zlínské koalici ANO, hnutí STAN a uskupení Rozhýbejme Zlín ale zatím k většině chybí jeden hlas. Ředitel zlínského divadla Petr Michálek ze STAN ji totiž nepodpoří kvůli kontroverznímu podnikateli Ivo Valentovi z uskupení Rozhýbejme Zlín.

Koalice by bez něj měla v 41členném zastupitelstvu města Zlín jen 20 hlasů. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák již dříve uvedl, že koalice se možná rozšíří o dalšího člena. Krajské město vedly v posledních čtyřech letech ANO a STAN.

"Vím, co je kompromis, koneckonců byl jsem připraven spolupracovat s hnutím ANO, ale nešel jsem do politiky proto, abych v ní podporoval krále hazardu, člověka pravomocně odsouzeného za korupci a majitele stoky jménem Parlamentní listy," uvedl Michálek ke spolupráci s Valentou. Vadí mu i to, že Soukromníky podporovali protiislamistický aktivista Martin Konvička a bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl i že Soukromníci v Brně kandidovali s hnutím Slušní lidé.

Také v Prostějově se začala rýsovat podoba možné koalice. Jedná o ní vítězné ANO s hnutím PéVéčko, ODS a ČSSD s cílem je do konce týdne ukončit. Případná aliance těchto čtyř uskupení by v pětatřicetičlenném zastupitelstvu Prostějova měla většinu 20 hlasů. Dosud ve městě vládly ČSSD spolu s PéVéčkem a KSČM.

V hlavním městě se na programu i dnes domlouvaly expertní týmy Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu, stranou tedy zatím zůstává vítěz voleb ODS i dosud vládnoucí ANO. Kromě této pětice se žádná jiná strana do pražského zastupitelstva nedostala. V Brně se o budoucí koalici domlouvají ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD, tedy také bez hnutí ANO, které přitom volby v jihomoravské metropoli vyhrálo.

Současně s vyjednáváním o radničních koalicích vrcholí kampaň před druhým kolem voleb do Senátu, v nichž se rozhodne o 27 křeslech, tedy třetině horní komory. Hlasování se tento pátek a sobotu uskuteční jen v 25 senátních obvodech - zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš (za STAN) byli zvoleni už v prvním kole.

 Po prvním volebním kole je jisté, že vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM v Senátu mít navrch nebude a že sociální demokracie v ní už nebude nejsilnější silou. Komunistům hrozí to, že v Senátu poprvé za dobu jeho existence nebudou zastoupeni. Nedávné volební prohry budou komunisté řešit na mimořádném jednání ústředního výboru KSČM příští sobotu. Dlouhodobý kritik současného vedení Josef Skála už vyzval předsedu komunistů Vojtěcha Filipa k rezignaci.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, ANO 2011, koalice, Starostové a nezávislí, Zlín, ČSSD, Praha, Brno, Prostějov, Petr Michálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalici má zatím domluvenou 13 velkých měst, někde je nejistá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.