Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Babiš označil povolební vyjednávání ODS za návrat kmotrů

Za návrat kmotrů označil premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš povolební vyjednávání občanských demokratů ve velkých městech. Podobný scénář jako v Brně, kde se v úterý dohodli přes počáteční shodu s ANO občanští demokraté s Piráty, ČSSD a KDU-ČSL, se podle Babiše chystá i v Plzni. S odkazem na webové články Babiš zpochybňoval na tiskové konferenci po jednání vlády minulost pravděpodobné příští brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Předseda ODS Petr Fiala reagoval připomenutím Babišových styků a obchodů.

Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst ukazují podle Babiše, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící partikulární zájmy. "Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát," uvedl. Dodal, že "Fiala, který se od kmotrů distancoval, jim stále fandí". "Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval," reagoval Fiala na twitteru.

V Brně mají strany koalice dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obešly vítězné ANO, s nímž už přitom byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Vaňková to vysvětlila tím, že se strany dohodly na základě silnější shody programů. Babiš to označil za podraz, naopak Fiala uvítal "koalici změny".

V Plzni se v úterý sešly na prvním povolebním vyjednávání dvě nejsilnější strany vzešlé z víkendových komunálních voleb - ANO a ODS, obě mají po 13 mandátech a obě trvají na tom, že v nové koalici pro sebe získají primátora. Do zastupitelstva se 47 mandáty se dostalo dalších pět stran.

Babišův výrok o návratu kmotrů je dle Vaňkové jen mediální útok

Výrok premiéra Babiše o návratu kmotrů ODS bere kandidátka občanských demokratů na brněnskou primátorku Markéta Vaňková jen jako mediální útok. Dokud ODS jednala v Brně s ANO, o kmotrech nikdo nemluvil, řekla novinářům Vaňková.

Koalice domlouvané ODS na úrovni velkých měst ukazují podle Babiše, že se občanští demokraté nezbavili pověsti strany hájící partikulární zájmy. "Není to o programu, ale o těch zájmech, je to to nejhorší, co se může stát," uvedl. Dodal, že předseda ODS Petr Fiala se od kmotrů distancoval, ale stále jim fandí.

"Být na jeho místě, raději bych o kmotrech moc nemluvil. Na rozdíl od pana Babiše se s nikým takovým neznám, natož abych si s ním tykal či obchodoval," reagoval Fiala na twitteru. "Nevím, proč se to nezmiňovalo v ty dny před tím, když jsme jednali s ANO," řekla novinářům v reakci na Babišův výrok Vaňková.

V Brně mají strany vznikající koalice dohromady 33 mandátů v 55členném zastupitelstvu. Obešly vítězné ANO, s nímž už přitom byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Vaňková to vysvětlila tím, že se strany dohodly na základě silnější shody programů. Babiš to označil za podraz, naopak Fiala uvítal "koalici změny".

Na Babišova slova o kmotrech reagoval také lídr ODS v Plzni, současný první náměstek primátora Martin Baxa, který byl v Plzni primátorem v letech 2010 až 2014. "Do Plzně se kmotři určitě nevracejí a jsem si jist, že ani nikde jinde v ODS. Plzeňská ODS standardně vyjednává o koalici. Usilujeme o funkci primátora, protože jsme získali stejně mandátů jako ANO, ale já osobně získal více hlasů než lídr babišovců (Roman) Zarzycký. Věřím, že i v myšlenkovém světě Andreje Babiše mohou strany demokraticky vyjednávat a usilovat o pozici primátora. Nebo snad platí, že každý, kdo neplní pokyny hnutí ANO, bude označen za kmotra?" uvedl Baxa.

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky Brno, volby, Andrej Babiš, Petr Vokřál, ODS, kmotr, ANO 2011, Petr Fiala, Markéta Vaňková, Plzeň, koalice, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš označil povolební vyjednávání ODS za návrat kmotrů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.