Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VOLBY 2018: Jednání o koalici v Liberci pokračují. Rada by měla mít jedenáct členů

Druhý den pokračovala v neděli vyjednávání o nové koalici v Liberci. Vítězná strana Starostové pro Liberecký kraj by vládu měla co nejširší, ideálně čtyř subjektů. Intenzivně jedná s ANO, třetím členem pravděpodobně bude ODS. První jednání proběhla i s Libercem otevřeným lidem (LOL!).

Vyjednávání začala už ve chvíli, kdy ani nebylo sečteno sto procent výsledků. Vítězní Starostové se ještě v sobotu večer a v noci postupně sešli s ANO, ODS a nakonec i s LOL! „Cesta společné spolupráce na budoucí vládě Liberce je na dobré cestě. Z Starosty navrhujeme, aby spolupráce nebyla jen se dvěma partnery, ale abychom přijali ideálně ještě další dva. Proto jsme souběžně oslovili i ODS a Liberec otevřený lidem,“ vysvětlil lídr Starostů Jaroslav Zámečník, který by se také měl stát primátorem.

VOLBY 2018: Známé tváře i úplní nováčci. Kdo tvoří nové liberecké zastupitelstvo?

Minimálně s ANO vypadá spolupráce už velmi nadějně. „Hovoříme o jednotlivých gescích, které bychom pokryli našimi odborníky. V příštím týdnu už by mohla být známá jména,“ potvrdil Zámečník.

Ochotná ke spolupráci bude i ODS, která na sobotní jednání dorazila ve vyjednávacím týmu složeném z lídra Petra Židka, Ondřeje Červinky a Jiřího Kittnera. Občanští demokraté by získali místa v radě města, která by nově měla být jedenáctičlenná.

PORAŽENÍ VOLEB: Propadl primátor i Změna, poprvé od revoluce chybí sociální demokraté a komunisté

Podobnou nabídku dostal i LOL! „Další kroky musíme všichni v klidu promyslet,“ řekl lídr LOL! Jaromír Baxa, který vždy patřil k velkým kritikům některých kroků vlád ODS a podepsal se i pod několik trestních oznámení.

Kromě primátora by nadále měli zůstat čtyři náměstci, jako tomu je dosud, ty si podle slov Zámečníka rozdělí právě jeho Starostové a ANO.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, Starostové, ODS, ANO, LOL!, ANO 2011, Starostové a nezávislí, vláda, Jaroslav Zámečník, Liberecký kraj, primátor, Jiří Kittner, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Jednání o koalici v Liberci pokračují. Rada by měla mít jedenáct členů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.