Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Smrtelně jedovatá mamba zmizela své majitelce. Policie po ní bezúspěšně pátrá

Pražská policie od včerejšího večera dosud bezvýsledně hledá smrtelně jedovatou mambu zelenou. Ta zmizela majitelce v jednom z pronajatých bytů v Hlubočepích v ulici V Bokách I. Policisté doporučují obyvatelům okolních domů obezřetnost. V nemocnici již skončila třicetiletá majitelka hada, kterou mamba podle všeho uštknula.

„V souvislosti s událostí policie evakuovala obyvatele dotčeného domu a požádala o spolupráci specialisty na odchyt jedovatých hadů. Přes nezbytná opatření a usilovnou snahu policistů i specialistů se do současné doby nepodařilo nebezpečného hada odchytit,“ informoval ve středu ráno mluvčí policie Jan Rybanský.

Podle odborníků je nepravděpodobné, aby v těchto teplotách had opustil vyhřátý dům. Vyloučit se to ale nedá. „K celé věci nutno dodat, že podle specialistů na odchyt jedovatých hadů z pražské zoologické zahrady je velmi nepravděpodobné, že by tento had s ohledem na nízké venkovní teploty opustil zdi bytu, případně domu. V případě zjištění výskytu tohoto hada policisté vyzývají k okamžitému kontaktování tísňové linky 158,“ dodal mluvčí policie.

Okolnosti, za jakých došlo k úniku smrtelně jedovatého hada, jsou předmětem dalšího vyšetřování. Nicméně policisté v této souvislosti prošetřují i předcházející událost, kdy byla z domu odvezena mladá žena s podezřením na uštknutí. Ta byla podle prvotních informací zároveň chovatelkou tohoto hada.

Mamba zelená, také mamba západoafrická je dlouhý tenký a vysoce jedovatý stromový had z čeledi korálovcovitých. Žije v západní Africe. Je to velmi rychlý, hbitý a útočný had, který loví svou kořist v korunách stromů i na zemi.

Je plachý, a je-li vyrušen, snaží se prchnout, obvykle na strom, pokud je to možné, a vyhnout se tak konfrontaci. Octne-li se však v úzkých, stává se smrtelně nebezpečným protivníkem, který rozehraje celou škálu agresivního chování, od hlasitého syčení po opakující se prudké útoky.

Foto Policie ČR

Štítky Praha, had, jed, Mamba zelená, Policie ČR, policie, dům, jedovatí hadi, Hlubočepy, ZOO Praha, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrtelně jedovatá mamba zmizela své majitelce. Policie po ní bezúspěšně pátrá  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.