Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jablonec se přibližuje neslyšícím, zapojil se do projektu Bezbariérová komunikace

Magistrát města Jablonce nad Nisou začal spolupracovat s organizací Tichý svět. Díky tomu se stává otevřenějším městem pro osoby neslyšící.

Jablonecká radnice nově disponuje dvěma tablety, které umožní uživatelům se připojit na Tichou linku. Zde tlumočník převede požadované informace do znakového jazyka. „Rádi jsme se do spolupráce s touto organizací pustili. Zatím se tento způsob komunikace osvědčil v řadě nemocnic,“ sdělil náměstek primátora Miloš Zahradník

Každoročně Tichý svět pomáhá po republice překládat až ve 20 000 situacích. „Tichou linku jsme začali provozovat před deseti lety. Poslední tři roky navíc nabízíme přepis hovoru. Ten je určen zejména klientům, kteří hůře slyší, ale stále dokáží bez problému číst,“ uvedl Michal Procházka z Tichého světa.

V organizaci je připraveno šestnáct tlumočníků a pět přepisovatelů. Každý hovor by měl trvat okolo dvaceti minut. Důležité je tak předat stručné a klíčové informace.

Pro využívání tabletů byly odborně zaškoleni pracovníci magistrátu. „Konkrétně se jedná o dvě pracovnice ze sociálního odboru a jednu náhradnici,“ dodal Zahradník. Ty nyní mohou s neslyšícími snadno komunikovat. „Psanému textu většinou rozumí osoby, které o sluch přišli v pozdějším věku. Proto tuto techniku velmi rádi uvítáme,“ komentovala zaškolená pracovnice Martina Rosenbergová.

Není to ale první tablet pro online tlumočení v Jablonci. První byl pořízen již v minulosti a nachází se v přízemí radnice v informačním středisku.

Autoři | Foto MMJ

Štítky tablety, tichý svět, bezbariérový, komunikace, neslyšící, Jablonec, Jablonec nad Nisou, Tichý svět, o.p.s., tablet, Miloš Zahradník, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec se přibližuje neslyšícím, zapojil se do projektu Bezbariérová komunikace  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.