Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po večerech jsem se učil tvořit mobilní aplikace, které začaly stahovat stovky lidí denně, říká majitel IT agentury Míra Novosvětský

Mobilní telefony jsou jako černá skříňka. Máme v nich „schované“ celé naše životy a jen málokdo si dokáže představit jeden jediný den bez používání mobilu. Nejen, že se tak neustále zvedá procento ve prospěch používání mobilů oproti klasickým počítačům, ale zvedá se i průměrný čas strávený v mobilních aplikacích. A právě mobilním aplikacím se již od roku 2012 věnuje Miroslav Novosvětský. Vybudoval společnost MobileSoft, která se zabývá vývojem aplikací pro Android a iOS.

Jaké byly začátky vašeho podnikání?
Vrátím se do roku 2012, kdy jsem pracoval jako zaměstnanec v jednom pražském korporátu. Můj pocit byl takový, že trávím spoustu času neefektivní prací a prostor na změnu byl přes víceúrovňový management minimální. Začal jsem se po večerech učit vývoj pro Android. Postupem času jsem vydal první mobilní aplikace, které si bez koruny investované do reklamy začaly stahovat stovky lidí každý den. Od těchto úspěchů scházel jen krůček nabízet vývoj mobilních aplikací firmám. A tak vznikla společnost MobileSoft.

Od založení firmy je to už pár let. Když si vzpomenete na začátek, vyplnily se vám vaše sny a cíle?
Naším cílem bylo od začátku dělat práci, která dává smysl a která nás všechny baví. Dnes jsme se dostali do fáze, že danou práci děláme ve skupině lidí, která společně tráví čas dokonce i mimo pracovní dobu. Mohu tedy říci, že se nám to vše splnilo i s úroky.

Jaké největší výzvy a překážky čekají člověka, který si chce založit IT agenturu?
Začáteční výzvou je najít prvního zákazníka a vytvořit si reference. Důležité je nestavět celý byznys na nízké ceně práce v porovnání s konkurencí. Časem totiž zjistíte, že potřebujete prostory, šikovné lidi, vybavení a že je určitá hranice, za kterou se práce dělat nedá. Velmi těžko se pak stávajícím zákazníkům vysvětluje nutnost zvýšení hodinové sazby.

Další výzvou je najít v současné situaci na trhu práce šikovné a spolehlivé kolegy. Je potřeba neustále vysvětlovat, proč mají začít spolupracovat právě s vámi a následně jim vytvořit prostředí, ve kterém se budou cítit dobře.

Nesmím rovněž zapomenout na delegování práce, což jsem se také musel naučit. Obecně mají lidé často pocit, že práci udělají lépe než kdokoliv jiný. Jenže jak práce přibývá, můžete se velice snadno stát překážkou stojící v rozvoji vaší firmy. Tudíž nezbývá než začít hledat kolegy, na které je možné vaši práci delegovat. Mnohdy zjistíte, že ji udělají lépe než vy sám.

Kterými úspěchy se můžete pyšnit a co byl největší přešlap?
Jsme hrdí na to, že všechny klientské spolupráce skončily dokončenou aplikací. Co jsme vždy slíbili, to jsme dokázali dodat. V současné době kupříkladu pracujeme na aplikaci StormmBook. Ta svým rozsahem patří určitě k největším projektům, které v ČR vznikly a vznikají.

Správným krokem kromě zákaznického vývoje bylo pustit se i do vlastních mobilních aplikací, které si na sebe už velmi dobře vydělávají. Zároveň se při jejich vývoji neustále učíme nové a nové věci.

Naštěstí se nám zatím velký přešlap nepovedl. Opravdu jen minimum věcí bychom dnes udělali jinak. Největší problémy, které jsme tak museli řešit, byly spojené se špatným výběrem kolegy.

Vidíte velice blízko do byznysu mobilních aplikací. Co byste poradil či doporučil mladým lidem – stát se respektovaným freelancerem nebo založit vlastní firmu?
Ani jedna cesta nevede špatným směrem. I my začínali jako freelanceři a postupně s přibývající prací nezbývalo nic jiného než zvětšit tým a stát se firmou. Co však můžu poradit, tak je nebát se na začátku odříznout lano, které vás spojuje s pravidelným měsíčním příjmem a jistotami.

Jaká byla nejlepší byznysová rada, kterou jste dostal?
Na YouTube je dodnes k vidění přednáška Iva Lukačoviče s názvem „Seznam jsem založil vlastně náhodou“ z roku 2007. Z této přednášky jsem si odnesl zejména to, že je nutné dělat věci, které vás baví a neklást si za hlavní cíl vydělávání peněz a hromadění majetku. Ve videu Ivo Lukačovič rovněž popisuje, že když budete dělat to, co vás baví a budete to dělat dobře, tak je vysoká šance, že i ty peníze časem přijdou.

Ve své profesní kariéře jsem několikrát stál před těžkým rozhodnutím. Vydat se cestou vyššího výdělku nebo cestou zajímavější práce? Vždy se mi vyplatila ta druhá možnost.

Povězte nám, jak se povedlo, že vaše vlastní mobilní aplikace AppBlock aktuálně dosáhla přes 600 000 stažení?
Aktuálně je to číslo dokonce okolo 800 tisíc stažení. Základem je vytvořit kvalitní aplikaci s dobrým nápadem. Jakmile vytvoříte kvalitní produkt, o kterém si lidi mezi sebou sami řeknou, je to mnohem více než velké investice do reklamy. A to se nám s aplikací AppBlock podařilo.

Z pozice jednatele jste dennodenně v častém kontaktu s lidmi. Co jste se o lidech naučil? Co na ně platí?
Stále se učím a učit se budu. Hlavně to, že každý člověk je jiný a každý má zcela jiné potřeby a představy o celém fungování. Snažím se nehrát hry. Chovat se v komunikaci s kolegy i zákazníky férově, nevymýšlet si a nastavovat vše tak, jak by se líbilo i mě samotnému. Zatím se zdá, že to je správná cesta.

Jak vypadá váš běžný pracovní den?
Ráno vstanu, doma si nachystám snídani a vyřídím e-maily, které se nahromadily během večera a noci. Obvykle okolo 9:30 přijdu do kanceláře a řeším seznam úkolů pro daný den. Často rovněž vyrážím na schůzky s klienty a zákazníky. Z kanceláře domů chodím mezi 16:00 až 18:00. Jakmile je potřeba ještě něco vyřešit, snažím se to večer dodělat.

Dokážete při tak náročném pracovním zápřahu vypnout? Jak relaxujete?
Bez toho by to nešlo nebo určitě ne dlouhodobě. Jedním z mých přání je nechávat si volné víkendy. Ne však vždy to vyjde. Případně si tak čas odpracovaný o víkendu vynahradím volnem v týdnu třeba létáním na paraglidu, u kterého se člověk musí přizpůsobovat počasí. Obecně se snažím relaxovat aktivně. Je to rozhodně i proto, abych vykompenzoval hodiny prosezené u počítače.

Autoři

Štítky Miroslav Novosvětský, aplikace, mobil, mobilní aplikace, Android, podnikání, iOS, Ivo Lukačovič, Česko, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po večerech jsem se učil tvořit mobilní aplikace, které začaly stahovat stovky lidí denně, říká majitel IT agentury Míra Novosvětský  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.