Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANALÝZA: Telekomunikace mají výrazný vliv na růst ekonomiky

Vysoká kvalita telekomunikačních sítí je stěžejní pro ekonomický růst i budoucí konkurenceschopnost České republiky. Každá miliarda investic do telekomunikačních sítí vytvoří 359 pracovních míst a rozšíření sítě rychlého internetu o deset procent může stimulovat reálný HDP až o 1,38 procentního bodu. Vyplývá to z nové analýzy, kterou provedla vysoká škola CEVRO Institut. Podle ní je vysokorychlostní internet klíčem k rozvoji chudších regionů a znalostní ekonomiky. S rozvojem internetu věcí (IoT) a Průmyslu 4.0 zároveň rostou nároky na datovou infrastrukturu. Telekomunikační firmy i stát tak budou muset významně investovat do 5G technologií a budování optických sítí.

„O sektoru telekomunikací se v posledních měsících hodně mluví, ale paradoxně jinak než o jiných klíčových sektorech ekonomiky, jako energetika, automobilový průmysl nebo stavebnictví. Přitom svou důležitostí pro výkon a konkurenceschopnost naší ekonomiky tyto sektory minimálně vyrovnávají, ale spíše převyšují,“ přibližuje rektor vysoké školy CEVRO Institut Josef Šíma důvody pro zpracování studie, kterou zadala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Studie ve třech částech charakterizuje segment telekomunikací, prezentuje současné výzvy pro celé telekomunikační odvětví a přináší doporučení pro další nezbytný rozvoj odvětví. Právě ten je velmi důležitý s ohledem na ekonomické faktory, upozorňuje analytik Michael Fanta z Centra ekonomických a tržních analýz, jež na analýze spolupracovalo:

„Telekomunikace dlouhodobě generují stabilní vysoký výdajový multiplikátor. Každá tisícovka mzdy v odvětví se do celé ekonomiky promítne až 1 760 korunami. Provozovatelé mobilních sítí se navíc jako daňoví rezidenti umisťují pravidelně na nejvyšších příčkách žebříčku odvodů do veřejných rozpočtů.“

Zkracování investičního cyklu i snižující se cena služeb

Studie upozorňuje i na problematiku zrychlujícího investičního cyklu, který se zkracuje a vyjma investic do nových technologií zahrnuje i udržovací investice do stávajících technologií. Na jedné straně tak stojí současná vysoká kvalita pokrytí mobilním internetem 4G v České republice srovnatelná se světovou špičkou, na druhé straně kontinuálně se snižující výdaje domácností na telekomunikační služby.

Ty jsou dané dlouhodobě klesající cenou telekomunikačních služeb. Zatímco v roce 2016 bychom si za mediánovou mzdu mohli oproti roku 2007 koupit o 39 % více benzinu nebo o 4,7 % více kWh elektřiny, u mobilních hlasových služeb se jedná o nárůst dosahující 510 %. V uplynulé dekádě klesla cena za 1 GB dat o 88 %. Objemy přenesených informací, zejména v datových službách, stále rostou.

Nároky na datové přenosy prudce rostou

Právě data představují budoucnost komunikace, a to nejen té, jak ji známe dnes, ale především internetu věcí (Internet of Things – IoT nebo Machine to Machine – M2M). Propojení zařízení a čidel přes internet v domácnostech i firmách díky rozvoji Průmyslu 4.0 se neobejde bez bezchybného fungování toků dat. Toho bude možné dosáhnout jen účinnou kombinací pevného internetového připojení a mobilního internetu jakožto doplňku, nikoliv náhrady. 

Analýza přináší komplexní doporučení pro telekomunikační sektor. Jedná se zejména o předvídatelnost prostředí a transparentnost regulací založených na důkladné analýze, snížení nadměrné byrokracie, nebo podporu budování pevného připojení a investic do mobilních sítí. Nemalou roli hraje i efektivní dialog mezi regulátorem a tržními subjekty.

„Poslední bod je naprosto zásadní. Stát ve vztahu k  důležitému sektoru ekonomiky nemůže bez důkladné analýzy nastavovat nedomyšlená pravidla hry. Telekomunikace přispívají k řešení klíčových oblastí, jako jsou digitalizace, robotizace, konkurenceschopnost, či snižování příjmových nerovností mezi městy regiony. Stát by se i proto měl chovat k tomuto sektoru jako zodpovědný partner,“ uzavírá Petr Koblovský z katedry ekonomie CEVRO institut.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky analýza, ekonomika, telekomunikace, cevro, Internet, investice, CEVRO Institut, Česko, Josef Šíma, Petr Koblovský, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANALÝZA: Telekomunikace mají výrazný vliv na růst ekonomiky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.