Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zajímá mě, jak naše zaměstnance naplňuje jejich práce, říká online podnikatel Michal Hardyn

Pokud se říká, že muži nedokážou dělat více věcí najednou, tak to rozhodně neplatí pro online podnikatele Michala Hardyna. Ten řídí více projektů naráz – pro příklad cashback portál Tipli, portál PestrýJídelníček či mediální agenturu Stario. Ač jak on sám říká, že je jeho práce velmi defokusovaná, se svými projekty slaví úspěchy. Jaké vůbec byly jeho začátky podnikání na internetu a co je pro něj základem každé fungující společnosti?

Než jste se pustil do úspěšného podnikání, jistě vás to předtím stálo mnoho času a úsilí. Jaké byly vaše začátky?
Začátky jsou asi vždycky trochu nejisté. Člověk je plný energie, nápadů a pozitivismu, zároveň je mu jasné, že vše nepůjde samo. To je zlomový okamžik, dokázat zvládat průšvihy, obstát a nevzdat to po prvním zaškobrtnutí. Bude to totiž pouze jedno z mnoha. Mám za sebou několik nevydařených projektů a jsem za ně rád. Z každého jsem se poučil a nebýt jich, nebyl bych dnes tam, kde jsem.

Kam chcete ještě dále růst? Co je momentálně váš sen, cíl či vize?
Baví mě neustále něco tvořit. Jakmile se jeden projekt ve firmě úspěšně rozjede a dlouhodobě funguje, už koukám zase dopředu, co můžeme vylepšit. Aktuálně se snažíme expandovat do zahraničí s naším cashbackovým portálem. Na Slovensku projekt už úspěšně funguje a nyní bychom více rostli také na polském trhu a spustili projekt také na maďarském a rumunském trhu. Na dalším projektu PestrýJídelníček zase neustále rozšiřujeme kvalitní obsah pro naše čtenáře. Nestanovuji si žádné obrovské cíle. Naučil jsem se, že úspěch se buduje po malých krůčcích. Každý úspěšný posun vpřed je pro mě malé vítězství, které mě posouvá jak po kariérní, tak osobní stránce.

Pokud byste měl vybrat jednu vaši vlastnost, která vám v podnikání nejvíce pomáhá, která to je? Dokážete konkrétně popsat, jak ji v praxi využíváte?
Asi empatie a upřímný zájem o lidi. Snažím se rozumět lidem, vždy je rád vyslechnu a jsem hrozně vděčný za kteroukoli zpětnou vazbu. Zajímá mě, jak naše zaměstnance naplňuje jejich práce, kterou se jim už od nástupu snažíme přizpůsobovat na míru. Nemá smysl zaměstnávat lidi, které jejich práce nebaví. Tým je podle mě základním kamenem úspěšného projektu, bez něj by to nešlo. Tak napůl u nás funguje holakratická organizační struktura, ve které vidím velkou budoucnost. Lidi v týmu jsou si rovni, každý má právo se rozhodovat, aniž by musel čekat na souhlas nadřízeného a jejich pracovní náplň se mění. Najít takové kolegu do týmu není úplně lehké. Nesmí se bát vzít odpovědnost za svoje rozhodnutí, musí být loajální, znát cíl společnosti a mít touhu k jeho naplnění.

Podnikání, to je nekonečný proces zlepšování. O čem nyní přemýšlíte, že by se dalo vylepšit?
To je pravda, vždy je co zlepšovat. Každý zádrhel řešíme operativně, aktuálně se nepotýkáme s žádným klíčovým problémem, který by nás brzdil.

Jaký jste šéf?
To asi není otázka na mě, to je otázka na moje kolegy. Asi jako každý, také nesednu všem. Hodně pracuji a podobný přístup vyžaduji od mých kolegů. Ke svým kolegům mám přátelský přístup, na druhou stranu se umím taky docela naštvat. Když vznikne nějaký problém, který se stát neměl, tak mě to štve a chci udělat vše k tomu, ať se to neopakuje. Roky v oboru každého podnikatele postupně formují, aniž by si to možná uvědomoval. Můžu říct, že jsem vždycky měl štěstí na lidi a možná proto jsem dnes takový, jaký jsem.

Máte nějakou radu pro mladé lidi, kteří se ve vašem příběhu vidí a chtějí to v podnikání dotáhnout takto daleko?
Když je cílem zisk, nikdy to nemůže dopadnout dobře. Firma musí mít nějaký vyšší cíl - dělat dobrou službu pro zákazníky, uspokojit poptávku, pomoci zákazníkům nebo je potěšit. Je třeba si uvědomit, že první roky člověk neskončí ve čtyři odpoledne a hodí práci za hlavu. V kanceláři a prací často stráví 12-16 hodin denně, pracovní víkendy nejsou výjimkou a ani doma se myšlenek na práci nezbaví. Člověk s projektem žije. Proto je třeba, aby to bylo něco, co ho baví, naplňuje a má smysl.

Kdo vás napadne, když se řekne úspěšný člověk?
Pro každého je úspěch něco jiného. Pro mě je úspěšný člověk každý, kdo je spokojený se svým životem a tím, co dělá. Nemám nějaké hrdiny, ke kterým bych vzhlížel. Nejvíce se mi líbí relativně málo viditelní lidé kolem mě, kteří jsou v práci a podnikání úspěšní tím svým zdravým způsobem, baví je život a jsou spokojení.

Mluvíme pouze o vašich úspěších. Jaká byla vaše nejhorší investice nebo chyba v podnikání?
Žádnou investici vyloženě nehodnotím jako špatnou. Je to součástí moji podnikatelské cesty a jsou to cenné zkušenosti. Chyby v podnikání jsem udělal především při výběru některých lidí, to je vždy nepříjemné a tam taky věřím, že jsem tím získal zkušenosti, které jsem potřeboval získat. Většinu těch chyb při výběru lidí v minulosti bych už dneska neopakoval.

Čtete momentálně nějakou knihu? Můžete nám zároveň prozradit, které knihy vás v podnikání, ale i osobním životě nejvíce ovlivnily?
Čtu poměrně často knížky. Některé tipy na knížky zmiňuji na svém blogu. Na začátku mě ovlivnily takové ty základní managerské „bible“, mezi které patří 7 návyků skutečně efektivních lidí od S. Coveyho. Určitě mi na začátku hodně pomohla knížka Mít vše hotovo od Davida Allena. Teď v létě jsem dočetl knížku Nastavení mysli od Carol Dweckové - ta mě donutila hodně přemýšlet o tom, jaký je rozdíl mezi fixním a růstovým nastavením mysli a jak každý může zlepšovat neustále své schopnosti, když na sobě pracuje.

Na závěr něco na odlehčení. Jak dobíjíte baterky při tak náročném pracovním programu?
Mám malého syna, takže volný čas se snažím trávit s rodinou. Rádi jezdíme do hor - do českých hor, hodně času trávíme v Beskydech, taky jezdíme do Alp. Příroda je výborná na doplnění energie, pročištění hlavy. Rád v horách běhám, to je moje hobby. Běhám i v Praze, to se s běháním v přírodě nedá srovnat.

Autoři

Štítky rozhovor, Michal Hardyn, Tipli, PestrýJídelníček, projekt, podnikání, kniha, David Allen, Slovensko, Praha, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímá mě, jak naše zaměstnance naplňuje jejich práce, říká online podnikatel Michal Hardyn  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.