Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Padesát let poté. Lidé si připomenou výročí okupace 1968

Lidé v celém Česku si dnes připomenou výročí 50 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy. Událost v srpnu 1968 ukončila naděje na "socialismus s lidskou tváří", spojený s reformami, které zaváděl tehdejší první tajemník Ústředního výboru KSČ Alexander Dubček. Hlavní část programu v Praze se soustředí u budovy Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici. ČTK odvysílá živé videopřenosy z piety u Českého rozhlasu a večerního koncertu na Václavském náměstí. Od 10:00 bude pokrývat dnešní události on-line přenosem.

Pietní akt za oběti okupace začne v 11:00 u budovy Českého rozhlasu. Zúčastní se ho premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Sněmovny Radek Vondráček a primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Uctí oběti okupace, kterých jen u budovy rozhlasu bylo 17. Organizátoři zároveň odhalí novou pamětní desku s připomínkou této události.

Během dne si zájemci budou moci prohlédnout také několik výstav, například tu s názvem Za vaši a naši svobodu 1968-2018 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Venkovní fotografické expozice budou například na Vítězném náměstí, v Malešickém parku nebo od 22. srpna na Jungmannově náměstí. Muzeum hlavního města Prahy zahájí výstavu s názvem Srpen 1968 v Praze.

Atmosféru roku 1968 i konec nadějí spojených s pražským jarem přiblíží koncert na Václavském náměstí, který začne ve 20:00. Zazní na něm hity 60. let včetně písní Karla Kryla v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a kapely Petra Maláska. Zpívat budou Marta Kubišová, Jana Kirschner, Aneta Langerová, Vojta Dyk a další.

Oběti okupace připomene několik vzpomínkových akcí. Je mezi nimi shromáždění u pomníku Jana Palacha na Václavském náměstí, kde bude od 22:00 hořet symbolická pochodeň, nebo položení květin u pamětní desky zastřelené studentky Marie Charouskové. Tento pietní akt pořádá ODS a začne v 16:30 u Rudolfina, odkud účastníci půjdou k pamětní desce na Klárov. V kostele Matky Boží před Týnem odslouží mši za oběti okupace litoměřický biskup Jan Baxant. Bohoslužba začíná v 18:00.

Podobné akce se konají i v dalších městech ČR. V Brně začíná happening na Jakubském náměstí v 15:00. V Liberci uctí lidé památku obětí na shromáždění u památníku na náměstí Dr. E. Beneše v 9:00. Odpoledne na vzpomínkovou akci naváže promítání autentických záběrů a koncert písní Karla Kryla. V Plzni začne hlavní program ve 14:00 na náměstí Míru, kde organizátoři z Českého rozhlasu připomenou hlavně boje o Rozhlas a uctí památku ochránců. Před budovu bude přistaven tank.

Autoři | Foto František Dostál (František Dostál´s archive) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons Zdroj: https://www.budejckadrbna.cz/zpravy/spolecnost/16515-komentar-21-srpen-1968-den-kdy-se-vsechno-po-kazilo.html?utm_s

Štítky 1968, okupace, vojenská okupace, Český rozhlas, koncert, pamětní deska, Václavské náměstí, Česko, Alexander Dubček, Praha, Ústřední výbor Komunistické strany Československa, Varšavská smlouva, Andrej Babiš, Karel Kryl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padesát let poté. Lidé si připomenou výročí okupace 1968  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.