Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jak to bylo? Sovětské politbyro schválilo invazi do ČSSR usnesením z 17. srpna

Tři dny před invazí Varšavské smlouvy udělalo nejvyšší sovětské vedení definitivní tečku za reformním procesem pražských komunistů, když na schůzi politického byra komunistické strany schválilo usnesení o "pomoci a podpoře komunistické straně a lidu Československa ozbrojenými silami". Podle textu usnesení členové politbyra schválili intervenci jednomyslně.

Přepis plného textu usnesení, v době vydání přísně tajného, v původním znění publikovali na internetu ruští a němečtí vědci v roce 2010. Stalo se tak v rámci projektu univerzity v německém Erlangenu a ústavu všeobecných dějin Ruské akademie věd.

Obsahem dokumentu je politické a organizační zajištění invaze, na jejíž přípravě se kromě vedení sovětské komunistické strany podíleli i nejvyšší představitelé tehdejšího východního Německa, Polska, Maďarska a Bulharska. Politické byro, nejvyšší orgán sovětských komunistů, rozhodlo v usnesení o poradě šéfů pěti "bratrských stran" v Moskvě následujícího dne 18. srpna, která rozhodnutí o intervenci potvrdila.

Politbyro také mimo jiné rozhodlo o zaslání dopisu dvěma signatářům známého "zvacího dopisu" Vasilu Biľakovi a Aloisi Indrovi, který jim měl předat tehdejší sovětský velvyslanec v Praze Stěpan Červoněnko. Sovětský dopis obsahoval text, který měl československým "přátelům" posloužit jako pomoc při přípravě poselství československému lidu. To se v československém tisku, na rozdíl od médií intervenčních zemí, nikdy neobjevilo.

Podle ruských historiků se invaze uskutečnila po vojenské stránce podle plánu, politicky ale zvládnuta nebyla, protože drtivá většina občanů ČSSR se postavila za "obrodný proces". Cestu takzvané normalizace nastoupilo Československo až po zvolení nového stranického vedení v čele s Gustávem Husákem v dubnu 1969.

Autoři

Štítky 1968, okupace, Československo, invaze, komunistická strana, Varšavská smlouva, Ruská akademie věd, Německo, Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Erlangen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bylo? Sovětské politbyro schválilo invazi do ČSSR usnesením z 17. srpna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.