Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výrobce kebabů musí zlikvidovat více než tunu polotovaru. Rozbor odhalil bakterie salmonely

Konzumace kebabu se stává rizikovou aktivitou. Není snad týdne, kdy by se v databázi dozorových orgánů neobjevilo nějaké rychlé občerstvení, které „zaujalo“ inspektory nevalnou hygienou či výrobna kebabu, která používá závadné suroviny. Další záchyt hlásí veterinární správa z Teplicka.

Státní veterinární správa nařídila na základě kontroly u zpracovatele v Dubí stažení více než tuny polotovaru pro přípravu kuřecího kebabu. Provozovateli byla zároveň až do odvolání pozastavena výroba. Laboratorní vyšetření při kontrole totiž prokázalo, že masný polotovar obsahoval bakterie salmonely.

„Při došetřování případu bylo zjištěno, že zpracovatel od polského dodavatele nakoupil kuřecí stehna, která dále zpracoval na výše uvedené masné polotovary. Polotovarem následně zásoboval řadu rychlých občerstvení v různých regionech. V současné době probíhá stahování distribuovaného výrobku od odběratelů,“ řekl mluvčí inspekce Petr Vorlíček.

Jestli byla zdrojem bakterií surovina, nebo ke kontaminaci došlo v provoze při výrobě kebabů, není v tuto chvíli známo. „Veterinární správa zpracovateli nařídila provedení důkladné sanitace všech výrobních zařízení a prostor, kde k výrobě kebabu docházelo. Po provedení sanitace proběhne v provozu kontrolní odběr vzorků z prostředí. Bude také vyrobena kontrolní šarže výrobku, která bude také laboratorně vyšetřena,“ dodal mluvčí. Znovuobnovení výroby bude umožněno až pokud budou všechny odebrané vzorky v pořádku.

S provozovatelem veterinární správa zahájila správní řízení. V něm mu za porušení zákona o potravinách hrozí pokuta ve výši až 10 milionů korun.

Foto SVS

Štítky Teplice, kebab, salmonela, bakterie, okres Teplice, Státní veterinární správa České republiky, výroba, Dubí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce kebabů musí zlikvidovat více než tunu polotovaru. Rozbor odhalil bakterie salmonely  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.