Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Ukrajinská ambasáda se pustila do Vojtěcha Filipa. KSČM převzala kremlevské metody lží, říká

Ukrajinská ambasáda v České republice se ostře pustila do předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Rozbuškou konfliktu byla jeho slova, kdy obvinil Ukrajince z ozbrojeného vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Ukrajinci podle něj byli hlavní silou invazních armád.

„Považujeme za zbytečné komentovat nesmysly, vyslovené Stranou, která nejen je důsledným advokátem zločinů Ruska, zejména jeho agrese na Ukrajině, ale zřejmě převzala kremlevské metody lží a manipulací s historií. Proto raději dáváme slovo G. Orwellovi,“ zveřejnila na svém twitterovém účtu ambasáda a dodala text od George Orwella.

„Jestliže Strana dokázala vnořit ruku do minulosti a prohlásit o té či oné události, že se nikdy nestala – není to mnohem hrozivější než pouhé mučení anebo smrt? Strana prohlásila, že Oceánie nikdy nebyla spojencem Eurasie. On, Winston Smith, věděl, že Oceánie byla spojencem Eurasie ještě před pouhými čtyřmi lety. Ale odkud tato znalost pramenila? Jen z jeho vlastního vědomí, které i tak musí být brzy zničeno. A jestliže všichni ostatní přijímají lež, kterou Strana předkládá – jestliže všechny záznamy opakují stejnou povídačku – pak lež přešla do historie a stala se pravdou. 'Kdo ovládá minulost,' znělo heslo Strany, 'ovládá budoucnost: kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost',“ píše se v tomto úryvku.

Ambasáda tak zareagovala na slova Vojtěch Filipa, který pronesl, že za invazi v srpnu 1968 mohou Ukrajinci.

Historie roku 1968 je „ze sta procent zfalšována,“ uvedl Filip v rozhovoru, který web britského listu The Guardian otiskl v neděli. „Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci,“ citoval britský list předsedu KSČM.

Reakce médií na sebe nenechala dlouho čekat. Podle ukrajinského serveru Ukrajina.ua „v Česku obvinili Ukrajinu z potlačení pražského jara“. Server Vesti-ua nadepsal svou informaci titulkem „Vpád ukrajinských vojáků: V Česku šokovali grandiózním obviněním na adresu Ukrajiny“. Zpravodajská agentura Regnum působící v postsovětském prostoru napsala, že podle Filipa „vstup sovětských vojsk do Československa v roce 1968 byl protiruskou akcí, kterou uskutečnili Ukrajinci“. 

Foto KSČM

Štítky Vojtěch Filip, KSČM, The Guardian, 1968, okupace, Ukrajina, Česko, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Československo, George Orwell, Oceánie, Rusko, Eurasie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská ambasáda se pustila do Vojtěcha Filipa. KSČM převzala kremlevské metody lží, říká  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.