Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Diplomová práce ministra obrany Metnara není podle univerzity plagiát. Pouze neuvedl citace

Lubomír Metnar (ANO) se podle Ostravské univerzity nedopustil plagiátorství. Po analýze jeho diplomové práce to uvedla univerzita, podle které pouze neuváděl přebírané citace, což je také prohřeškem. Právě kvůli své diplomové práci svolal na páteční odpoledne ministr Metnar tiskovou konferenci.

Podle analýzy diplomové práce Metnar nedostatečně citoval zdroje, ze kterých vycházel. Jednalo se zejména o absenci odkazů na knihu Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze.

„Na některých stránkách z této knihy diplomant evidentně čerpá, aniž by odkázal na zdroj. Nicméně práce je řádně uvedena v seznamu použité literatury,“ uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník. Ke zhodnocení v informačním systému Theses odhalujícím možné plagiáty bylo nutné převést Metnarovu diplomovou práci do elektronické podoby, protože existovala pouze v písemné formě.

Prohřešek to není všeho tak velký, jako v případě Taťány Malé a Petra Krčála. Vedoucí jeho práce ale už otevřeně přiznala, že by měl na svou pozici ministra rezignovat. Dana Forišková, která je místostarostkou Příbora a v roce 2004 vedla jeho práci, uznává, že nedodržel, to co mu bylo řečeno a nesprávně citoval. Pokud by podle ní mělo být měřeno všem stejným metrem, měl by odstoupit, podobně jako Taťána Malá. Vyjádření Foriškové přinesl portál iDnes.cz. 

„Je to můj názor, jestli pochybil a nedodržel to, co mu bylo mnou řečeno,“ uvedla portálu vedoucí Metnarovy diplomové práce. „Vždycky každému říkám, že musí dávat odkazy,“ uvedla Forišková, která je nyní místostarostkou Příbora za KDU-ČSL.  

Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových pracích bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Malá z toho důvodu rezignovala 9. července, Krčál před týdnem. Oba své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru.  

Foto vlada.cz

Štítky ANO, Lubomír Metnar, diplomová práce, plagiátorství, Ostravská univerzita, univerzita, ANO 2011, Taťána Malá, Petr Krčál, Dana Forišková, Petr Musílek, Vysoká škola ekonomická v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diplomová práce ministra obrany Metnara není podle univerzity plagiát. Pouze neuvedl citace  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.