Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Zooparku našli mrtvého tygra i ledňáčka. Českolipský soud dva ze tří obviněných poslal do vazby

Zásah, jaký nepamatují. Tak hovoří policisté o operaci Trofi, na které spolupracovali s Celní správou České republiky. Při raziích ve středních Čechách a Libereckém kraji byli zatčeni tři lidé. Dva z nich už poslal českolipský soud, který kauzu dozoruje, do vazby.

„Jenom na samotné realizaci, která proběhla začátkem tohoto týdne a v rámci které bylo provedeno devět domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor, se podílely čtyři desítky našich kriminalistů," řekl krajský ředitel Vladislav Husák.

Celníci s policisty zajistili tělo usmrceného tygra, čtyři kůže, tygří drápy a další tygří produkty (masox a tygří víno). Mimo to i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl, a finanční hotovost v celkové výši 1 838 100 korun.

Policie obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Jeden z nich je cizinec, který je s dalším ve vazbě, třetí na rozhodnutí soudu čeká.

Podle policistů obvinění nakládali s mrtvými tygry v rozporu s právními předpisy a přinejmenším před třemi dny jednoho z tygrů zastřelili.

Podle serveru Lidovky.cz, který na razii upozornil, se zásah odehrával v Zooparku Bašť u Prahy, který provozuje Ludvík Berousek. Server také napsal, že policisté zasahovala v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši. Do nelegálního prodeje speciálně upravených pokrmů z tygřích kostí totiž byli údajně zapojeni i zástupci vietnamské komunity. 

Zásah probíhal také na Českolipsku, podle dostupných informací v zooparku v Doksech. Ten funguje od roku 2015 jako pobočka soukromého chovatelského zařízení Ludvíka Berouska. Jsou tam i bílí lvi a bílí tygři z vlastního chovu, černí panteři či levharti skvrnití. Zda policisté zasahovali právě v Doksech, policie zatím nepotvrdila. Provozovatele parku se redakce marně pokoušela kontaktovat.

Autoři | Foto Celní správa

Štítky Bašť, Česká Lípa, policie, Celní správa, tygr, zoopark, Vietnamci, Celní správa České republiky, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Vladislav Husák, Praha, okres Česká Lípa, Doksy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Zooparku našli mrtvého tygra i ledňáčka. Českolipský soud dva ze tří obviněných poslal do vazby  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.