Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Thajsko zatím nevyužije nabídky České republiky na záchranu chlapců

Čeští hasičští experti, kteří odcestovali v minulých dnech na sever Thajska, zhodnotili přímo na místě situaci a ve spolupráci s českou ambasádou navrhli thajské straně konkrétní pomoc při záchraně zatopených thajských chlapců a jejich trenéra. Česká republika thajským úřadům nabídla, že na místo dopraví vhodná čerpadla s příslušenstvím včetně obsluhy. Thajská strana nicméně zástupce z české ambasády dnes informovala, že pomoc zatím nevyužijí.

Čeští hasiči na místě zůstávají a budou i nadále pomáhat při přípravě na vyproštění fotbalového týmu z jeskyně. „Na žádost thajských úřadů zůstáváme v pohotovosti. Všem záchranářům na místě držíme palce při dnešní akci na záchranu kluků. Věříme, že naše pomoc již nebude v příštích dnech potřeba. Každopádně ale zůstaneme v pohotovostním režimu a budeme, v případě potřeby, nadále připraveni prakticky ihned letecky dopravit čerpadla a další vybavení na místo,” upřesnil ministr Jan Hamáček.

Jedním z hasičů je Petr Vodička, který má zkušenosti ze zahraničních misí, působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003, ve stejném roce pomáhal v Alžíru, o dva roky později byl v Pákistánu. S Trauma týmem ČR se účastnil i mise v Nepálu, kam byl v roce 2015 vyslán po ničivém zemětřesení.  Společně s ním odcestoval do Thajska také David Kareš, který má zkušenosti z mnoha velmi nestandardních zásahů. Bylo to například při zásahu u vyproštění české lodi v Drážďanech, odstranění spadlé Trojské lávky v Praze, při sesuvech půdy v Bulharech a v neposlední řadě při zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

Štítky Thajsko, pomoc, voda, jeskyně, Sigma, Andrej Babiš, hasiči, Česko, Jan Hamáček, Petr Vodička, Írán, Pákistán, Nepál, Praha, Alžír, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thajsko zatím nevyužije nabídky České republiky na záchranu chlapců  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.