Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Když teroristé "chrání". Militantní islamistická skupina Al-Šabáb zakázala plastové tašky

Somálská militantní islamistická skupina Al-Šabáb zakázala používání jednorázových plastových tašek se slovy, že škodí zvířatům a životnímu prostředí. Není přitom první teroristickou skupinou, která na problém globálního problému ničení životního prostředí poukázala.

Al-Šabáb minulý týden odvysílal v rádiu Andalus operovaném džihádisty zprávu, že plastové tašky jsou vážnou hrozbou pro lidi, zvířata a životní prostředí. Ve stejné zprávě tato militantní skupina napojená na Al-Káidu také zakázala těžbu vzácných stromů.

V rozhovoru pro Hufftington Post Raffaell Pantucci, expert z Royal United Services Institutu, zmiňuje, že toto jednání je snaha Al-Šabábu ukázat světu, že jsou schopni vést zemi jako každá jiná vláda. „Ostatní vlády ve východní Africe již používání plastových pytlíků zakázaly a Al-Šabáb se snaží ukázat lidem, že dokáže vést zemi stejně, jako jakýkoliv jiný legitimní vládce.“ Ironií podle Pantucciho však je, že tato skupina se podílí na zakázaném obchodu se slonovinou, díky kterému může financovat své teroristické aktivity na východním rohu Afriky.

Zatímco v médiích se objevily vtipy na téma Al-Šabábu jakožto prvního ekologicky šetrného džihádistického hnutí, faktem je, že se již v minulosti Al-Káida a další teroristické skupiny včetně Talibánu vyjádřili k problémům týkajících se životního prostředí. Dle deníku Independent, v roce 2016 jemenská odnož Al-Káidy kritizovala amerického prezidenta Obamu za to, že nepodniká více kroků k řešení klimatických změn. V roce 2017 pak talibanský vůdce Hibatullah Akhundaza oznámil, že Afghánští obyvatelé by měli sázet více stromů, protože hrají „důležitou roli v ochraně životního prostředí, ekonomickém rozvoji, krášlení planety stejně jako uctění Alláha.“

Afghánistán i Somálsko čelí dlouhodobým problémům s vodou a odlesňováním, které se ještě více zhoršily s desetiletími válek probíhajících v těchto regionech. Nicméně zda a jak jsou těmito teroristickými skupiny „zákony“  na ochranu životního prostředí implementovány je otázkou. Samotný Al-Šabáb sdělil, že detaily prosazování zákazu jednorázových plastových tašek oznámí později. Dle deníku Independent je pravděpodobné, že se civilisté v regionech ovládaných Al-Šabábem podřídí zákazu používání plastových tašek jednoduše ze strachu z násilí, které je denně na místních lidech vykonáváno. 

Al-Šabáb je islámská povstalecká skupina se základnou v Somálsku, která je mnohými vládami včetně USA a Velké Británie považována za teroristickou. 

V místech ovládaných Al-Šabábem platí přísný zákaz mnoha druhů zábavy včetně filmů, muziky a kouření. Tato skupina také zakázala spolupráci s humanitárními organizacemi, což v roce 2017 vyústilo v hladomor. Mezi běžné praktiky patří i tresty ve formě kamenování a sekání končetin. Kolik bojovníků se hlásí k Al-Šabábu není přesně známo, nicméně dle think tanku Council on Foreign Relations se počet odhaduje na 7 000 – 9 000. V roce 2012 Al-Šabáb přislíbil věrnost Al-Káidě, teroristické organizaci, která se mimo jiné přihlásila k zodpovědnosti za teroristické útoky z 11. září 2001.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky terorismus, teroristé, Al-Šabáb, plasové tašky, životní prostředí, zvířata, Aš-Šabáb, Al-Káida, vláda, Afrika, Barack Obama, Somálsko, Tálibán, USA, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když teroristé "chrání". Militantní islamistická skupina Al-Šabáb zakázala plastové tašky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.