Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Noc na dnešek byla někde mrazivá, na řadě míst padly rekordy

Noc z neděle na dnešek byla neobvykle chladná. Teploty v Česku se pohybovaly kolem pěti stupňů Celsia a na horách místy mrzlo. Na více než polovině stanic padly dosavadní rekordy pro 2. červenec, uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Průměrná teplota v Česku v noci klesla na 4,8 stupně, a to bez výrazných rozdílů mezi jednotlivými regiony. "K situaci přispěla projasněná obloha, bezvětří a také studený vzduchu, který se k nám o víkendu dostal od severu," uvedl meteorolog Jan Doležal.

Nejníže v noci klesla teplota měřená ve dvou metrech nad zemí na stanici Jelení v Krušných horách, kde se rtuť v teploměru dostala až na minus 5,7 stupně. Nejnižší teplotu u země meteorologové naměřili na Luční boudě v Krkonoších, kde bylo minus 8,1 stupně.

Slabé přízemní mrazíky se ale nevyhnuly ani dalším místům. Například v Plzni-Bolevci klesla teplota na minus 1,4 stupně a ve středočeských Lánech bylo půl stupně pod nulou.

Teplotní rekord pro dnešní noc zaznamenalo 56 procent stanic s alespoň třicetiletou historií záznamů. Na sedmi z nich byla změřena nejnižší teplota nejenom pro dnešní den, ale i pro celý červenec.

V Přerově v noci na dnešek dokonce padl rekord pro druhý červencový den, který pocházel až z roku 1892. Měl hodnotu 5,5 a nově je o tři desetiny stupně nižší.

Autoři

Štítky mráz, teplota, léto, rekord, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Jan Doležal, Luční bouda, Krušné hory, Krkonoše, Zámek Lány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc na dnešek byla někde mrazivá, na řadě míst padly rekordy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.