Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Soud dnes vynese rozsudek v kauze Davida Ratha

Krajský soud v Praze dnes vynese rozsudek v kauze bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z ovlivňování veřejných zakázek a přijímání úplatků. Stane se tak téměř tři roky poté, kdy Ratha potrestal 8,5 lety vězení. První rozsudek později zrušil Vrchní soud v Praze. Rath vinu odmítá, očekává však, že soud rozhodne stejně jako v prvním případě.

Vedle bývalého politika v kauze figuruje dalších deset obžalovaných. Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení a přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud kvůli použitým odposlechům, stěžejním důkazům obžaloby. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz. Případ se tak dostal zpátky ke krajskému soudu.

Státní zástupce Petr Jirát v závěrečné řeči na konci března navrhl, aby byl Rath za příjímání úplatků odsouzen na osm až devět let do vězení. Chce také, aby bývalému politikovi propadl veškerý majetek. Stejný trest navrhl Kateřině Kottové a jejímu manželu Petrovi, které považuje za hlavní organizátory manipulování krajských veřejných zakázek. V případu figurují také obžalovaní z řad manažerů stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly.

Autoři | Foto Facebook/David Rath

Štítky David Rath, soud, Praha, věznice, Krajský soud v Praze, Vrchní soud v Praze, Petr Jirát, Kateřina Pancová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud dnes vynese rozsudek v kauze Davida Ratha  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.