Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Desítky hasičů bojují už druhým dnem s rozsáhlým požárem lesa

Nesmírně náročné podmínky zažívají desítky hasičů, kteří se od úterního večera střídají u rozsáhlého požáru u obce Korce na Českolipsku. S plameny na ploše o zhruba dvou hektarech bojují už téměř čtyřiadvacet hodin. Aktuální počasí nenahrává tomu, že by se v nejbližších hodinách mělo podařit plameny zlikvidovat.

„Požár se nyní nerozšiřuje, ale lokalizaci stále nemůžeme oznámit,“ řekla ve středu po třetí hodině odpolední mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková. Požár se totiž může šířit také pod zemí spletitými kořeny.

Hasičům komplikuje práci těžce přístupný terén. „O dýmu jsme se dozvěděli od pilota sportovního letadla, který nad lesy v úterý přelétal. Dlouhou dobu trvalo, než jsme se vůbec na místo dostali,“ dodala Bílková.

S hašením požáru v nepřístupném terénu pomáhal i vrtulník s bambivakem

Jelikož se hasičům nedařilo dopravit do skalnatého, nepřístupného terénu vodu, byl nutný zásah shora. Na místo proto povolali vrtulník s plnícím vakem na vodu. „Pomocí bambivaku bylo provedeno v úterý i ve středu několik shozů vody. Hasiči se navíc během večera a noci snažili hasit lopatami a zabránit tak dalšímu šíření požáru,“ doplnila mluvčí hasičů.

Ve středu se už hasičům podařilo na místo dopravit díky kilometrovému vedení vytvořenému z hadic vodu, kterou hasiči čerpali na nedalekém koupališti v Nedamově.

ZÁZNAM ŽIVÉHO PŘENOSU Z MÍSTA

V náročném terénu se neustále střídají desítky hasičů. Podle informací tiskové mluvčí zasahovalo ve středu v 16:00 na místě zhruba 20 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů ze širokého okolí. „Bohužel starší technika dobrovolných hasičů v náročných podmínkách trpí a projevují se na ní drobné technické závady, které operativně řešíme,“ uzavřela Pavlína Bílková.

Cestou k požáru havaroval jeden z hasičských vozů naplněných vodou. Při cestě od koupaliště v Nedamově se s ním v terénu utrhla krajnice a převrátil se na bok. Nehoda se obešla bez zranění.

Foto Luboš Vrabec

Štítky Dubá, Korce, požár, les, lesní požár, hasiči, HZS, JSDH, Pavlína Bílková, Českolipsko, terén, okres Česká Lípa, Nedamov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Desítky hasičů bojují už druhým dnem s rozsáhlým požárem lesa  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.