Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 1. června 2024  |  Svátek má Laura
Bez reklam

FOTO: Andrej Babiš navštívil Finsko. Hovořili jsme především o migraci, říká po návratu

„S Finskem máme dobré vztahy a na evropské úrovni jsme blízkými partnery,“ komentuje svou návštěvu Finska předseda vlády Andrej Babiš (ANO). S tamním premiérem Juhou Sipilou jednal o migraci, příštím rozpočtu Evropské unie, školství, spolupráci v oblasti obchodu a boji proti hybridním hrozbám. Během návštěvy se také setkal s českými krajany a zástupci českých firem aktivních ve Finsku, zahájil Česko-finský ekonomický kulatý stůl a navštívil základní školu ve Vantaa a Aaltovu Univerzitu v Espoo.

„S premiérem Sipilou jsme probrali řadu témat. Hovořili jsme především o migraci a reformě azylového systému. Chceme, aby byl silný a odolný vůči možným dalším krizím. Naším společným cílem je pomoc potřebným a dobře zabezpečené vnější hranice Unie. Musíme se soustředit na společná řešení a nikoliv na to, co Unii rozděluje, jako tomu bylo v případě kvót,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Hlavním bodem dvoudenní návštěvy bylo společné jednání předsedů vlád České a Finské republiky Andreje Babiše s Juhou Sipilou. Jednali především o aktuálních evropských otázkách, jako je podoba příštího rozpočtu EU, brexit, migrace a reforma azylového systému.

Významným tématem jednání byla podoba příštího rozpočtu Evropské unie. Pro Českou republiku je zásadní, aby členské státy měly možnost rozhodovat o zaměření finančních prostředků a o investičních prioritách. Premiéři dále hovořili o rozvoji ekonomických a obchodních vztahů a spolupráci zemí Visegrádské skupiny se severskými zeměmi.

Český premiér Babiš hovořil se svým protějškem Sipilou také o finském vzdělávacím systému, který dosahuje vynikajících výsledků a dokáže velmi rychle reagovat na ekonomické a společenské potřeby, a to i díky dobrému propojení s podnikatelským sektorem. Tématem jednání byla též spolupráce v oblasti bezpečnosti, a to především v boji proti hybridním hrozbám. Během návštěvy podepsali velvyslanec ČR ve Finsku Ivan Jukl a ředitel centra excelence Matti Saarelainen memorandum o přistoupení České republiky k Evropskému centru excelence pro boj s hybridními hrozbami, na jehož základě dojde ke spolupráci a výměně informací mezi bezpečnostními experty obou zemí.

Foto vlada.cz

Štítky Finsko, vláda, Andrej Babiš, migrace, návštěva, Evropská unie, ANO 2011, Espoo, Česko, brexit, Nové technologie pro informační společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Andrej Babiš navštívil Finsko. Hovořili jsme především o migraci, říká po návratu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.