Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prázdný vepřín v Letech si převezme stát. Firma dostane 450 milionů

Firma Agpi předá dnes státu vepřín v Letech na Písecku. Firma, jež vepřín vlastnila, dostane do 16. dubna 80 procent z kupní sumy 450,8 milionu Kč. Řekl to místopředseda představenstva Agpi Jan Čech. Vepřín stojí poblíž místa, kde býval koncentrační tábor. Vznikne tam památník romského holokaustu.

Kupujícím je Muzeum romské kultury. Památník romského holokaustu v Letech by mohl zahrnovat repliku původního baráku, stromovou alej nebo mohylu s křížem. O podíl na vzniku památníku projevilo zájem Norsko. Stát jedná o podpoře z takzvaných norských fondů ve výši milion eur (asi 25 milionů korun). Demolice vepřína vyjde odhadem na 110 milionů. Za 1,5 milionu se uskuteční archeologický průzkum.

Ve 13 halách bylo původně asi 13.000 prasat, firma zvířata postupně odvezla na jatka. Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O vykoupení areálu a vybudování pietního místa se mluvilo přes 20 let.

Akcionáři Agpi loni na valné hromadě schválili převod areálu na stát. Proti usnesení valné hromady ale podal žalobu ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích minoritní akcionář firmy. Také Ústavní soud přijal v lednu stížnost proti usnesení minulé vlády o odkupu vepřína.

Autoři | Foto KP Lety

Štítky Lety, Agip, koncentrační tábor, Písek, vláda, vepřín, holokaust, Josef Heisler, okres Písek, Muzeum romské kultury, Norsko, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdný vepřín v Letech si převezme stát. Firma dostane 450 milionů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.