Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Jste demokratická žumpa, řekl Ondráček a odstoupil z čela komise pro GIBS

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) se dnes vzdal funkce předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Pravici nazval v projevu ve Sněmovně demokratickou žumpou.

Opoziční politici Ondráčkovo rozhodnutí vítají. Podle nich k tomu přispěl tlak veřejnosti v podobě pondělních demonstrací. O odstoupení Ondráčka informovala Česká televize, Ondráček to potvrdil zhruba v 15:25 ve svém projevu k poslancům ve Sněmovně. Pravici nazval demokratickou žumpou.

„Pan Ondráček se rozhodl vyslyšet hlas veřejnosti a sám odstoupit. Jsem rád, že našel soudnost a uvědomil si vážnost celé situace," napsal na twitteru statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

„Ondráček odstoupí z čela komise pro kontrolu GIBS. Tlak veřejnosti má smysl. Není to zásluha Babiše, ale vás, na náměstích po celé zemi. Děkuji," uvedl na twitteru první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského se ukázalo, že se premiér Andrej Babiš (ANO) bojí veřejného mínění, lidé by proto v protestech neměli polevovat.

„Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu už nevyhrají. Děkuji veřejnosti, která včera sehrála v této věci významnou roli. A odhad: oběť KSČM bude bohatě odměněna a koaliční partner ČSSD získá bonus v čele komise," napsal na twitteru poslanec KDU-ČSL Marek Výborný s poukazem na vyjednávání o případné podpoře vládě, které ANO vede s KSČM a ČSSD.

Informaci o Ondráčkově odstoupení uvítal i předseda TOP 09, podle něj pondělní demonstrace v několika českých městech měly smysl.

Ondráček uvedl, že neodstupuje kvůli "pár křiklounům" v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny.

Pravici Ondráček nařkl z toho, že její pojetí demokracie znamená, že on, jeho rodina i děti čelí silnému mediálnímu tlaku. Zvažoval prý, že požádá o policejní ochranu.

Ondráček předešel rezignací hlasování o návrhu ODS, aby Sněmovna zařadila na nynější schůzi bod o jeho odvolání. Lidovci požadovali jeho úplné odvolání z komise.

„Demokrat není nadávka, vy to slovo uplivujete," vzkázal Ondráčkovi předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Výhrůžky na jeho adresu odsoudil. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že chápe Ondráčkovy emoce a že je třeba být velkorysý, protože Ondráček je emočně rozjitřen.

„Když mluvíte o lynči, vzpomeňte na to, co v roce 1989 probíhalo," podotkl na Ondráčkovu adresu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ondráček před listopadem 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti protirežimním demonstracím.

Bývalý policista, který před listopadem 1989 zasahoval proti demonstracím odpůrců režimu, byl do čela komise Sněmovnou zvolen na třetí pokus minulý pátek. Už dřív Ondráček prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje. V českých a moravských městech se v pondělí odehrály protesty proti schválení Ondráčka do čela sněmovní komise. Největší demonstrace byla v Praze, kde tisíce lidí téměř zaplnily spodní část Václavského náměstí.

Petici proti zvolení Ondráčka podepsalo při pondělních protestech asi 14.000 lidí. Podle organizátorky demonstrace Lucie Kohoutové zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde odhadují organizátoři počet účastníků na 20.000.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš o víkendu avizoval Ondráčkovo odvolání. Návrh na odvolání podala ODS, podporovat ho budou Piráti, ČSSD, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) budou mít v otázce odvolání volné hlasování.

Autoři | Foto KSČM Trutnov

Štítky Zdeněk Ondráček, KSČM, GIBS, komise, žumpa, demonstrace, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jste demokratická žumpa, řekl Ondráček a odstoupil z čela komise pro GIBS  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.