Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Slovenské ministerstvo vnitra je připraveno čelit žalobě Babiše

Slovenské ministerstvo vnitra je připraveno čelit případné žalobě českého premiéra Andreje Babiše o oprávněnost jeho evidence v archivních dokumentech někdejší Státní bezpečnosti (StB) jako agenta, podle ministra Roberta Kaliňáka by ale jeho úřad neměl být v takovém sporu žalovanou stranou.

Babiš oznámil podání nové žaloby poté, co bratislavský krajský soud v souladu s loňským rozhodnutím slovenského ústavního soudu v obnoveném líčení zamítl jeho žalobu proti slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN) s odůvodněním, že Babiš neměl žalovat ÚPN.

„Jsme připraveni čelit takové žalobě,“ řekl dnes Kaliňák novinářům. „StB již dnes neexistuje, soud se bude muset vypořádat s tím, kdo má být nástupnickou organizací. Z tohoto pohledu nemám dobrý pocit, že bychom měli být nástupnickou organizací StB," pokračoval.

Podle slovenského ministra by nástupcem po StB mělo být někdejší československé ministerstvo vnitra. „Všechny údaje i základní spisové materiály jsou na bývalém federálním ministerstvu vnitra. Archiv přešel pod současné ministerstvo vnitra, následně pod českou organizaci podobnou našemu ÚPN a naše ÚPN má ty spisy,“ uvedl Kaliňák. Dodal, že slovenské ministerstvo vnitra disponovalo pouze spisy osob, které byly aktivní v bezpečnostních složkách i po roce 1989.

V České republice zpřístupňuje a zveřejňuje dokumenty a archiválie týkající se bezpečnostních složek Archiv bezpečnostních složek (ABS). Ten je s Ústavem pro studium totalitních režimů, obdobou slovenského ÚPN, sice v jedné rozpočtové kapitole a vztahuje se na něj stejný zákon, je ale samostatnou institucí.

Slovenský ústavní soud, který loni v říjnu zrušil dřívější pravomocná rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, jež daly Babišovi ve sporu s ÚPN původně za pravdu, neuvedl, kdo by v podobných sporech měl být žalovanou stranou. Ve zdůvodnění verdiktu ústavní soud napsal, že vyřešení otázky způsobu poskytování efektivní ochrany osobám, jež se domáhají určení neoprávněnosti evidence v dokumentech StB, přenechává na rozhodnutí obecným soudům nebo parlamentu.

Foto Flickr | Zdroj ČTK

Štítky Vláda, StB, Babiš, Slovensko, Ministerstvo vnitra České republiky, Andrej Babiš, žaloba, Státní bezpečnost, Robert Kaliňák, Ústavní soud České republiky, Ústav pamäti národa, Parlament České republiky, Ústavní soud Slovenské republiky, Ústav pro studium t

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slovenské ministerstvo vnitra je připraveno čelit žalobě Babiše  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.