Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Stížnost může paradoxně pomoci napadeným kandidátům

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl stížnosti Terezie Hlohovské na zrušení registrace kandidátních listin pět kandidátů. Důvodem pro toto rozhodnutí byla absence aktivní legitimace Hlohovské. Jednoduše řečeno, soud rozhodl, že stěžovat na rozhodnutí o (ne)registraci si mohou pouze dotčené osoby. Prakticky to znamená, že NSS bude v budoucnosti nejspíše rozhodovat jen o stížnostech neúspěšných kandidátů (v roce 2013 se svou stížností uspěla Jana Bobošíková).

Zároveň také NSS označil právní názor ministerstva vnitra za špatný. Je to tak podruhé ve dvou prezidentských volbách, kdy NSS nesouhlasil s právním výkladem ministerstva vnitra. V roce 2013 se NSS nelíbil výpočet neplatných podpisů pro kandidátní listiny, což vrátilo do voleb již zmíněnou Janu Bobošíkovou. V příštích volbách tedy bude moci jeden poslanec či senátor podpořit kandidátní listinu jen jednoho kandidáta.

V minulém článku k tomuto tématu jsem tento výsledek označil jako jeden z lepších. Průběh současných voleb nebude ovlivněn a pro budoucí volby došlo k ujasnění podmínek podání kandidátní listiny.

Je otázkou, zdali tento soudní proces nějak ovlivní prezidentské volby. Paradoxně bude možná mít pozitivní výsledky pro napadené kandidáty, jelikož se jejich jména dostala více do povědomí veřejnosti. Daleko důležitější však nepochybně budou další dny a průběh kampaně.

Jak jsme již psali, Hlohovská může ještě podat ústavní stížnost. Není vůbec jisté, jestli by se Ústavní soud touto stížností stihl zabývat již před volbami (první kolo se koná již 12. a 13. ledna). Teoreticky by Ústavní soud mohl zrušit platnost již proběhlých voleb, případně na poslední chvíli z voleb vyškrtnout některé kandidáty. Zatím však není známo, jestli Hlohovská ústavní stížnost vůbec podá. Lhůta na podání stížnosti je dva měsíce ode dne, kdy bude Hlohovské rozhodnutí NSS doručeno.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Hrad, prezident, podnět, volby, NSS, Nejvyšší správní soud České republiky, kandidátní listina, Jana Bobošíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Stížnost může paradoxně pomoci napadeným kandidátům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.