Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Miláček publika Mladenovicová: Nebylo jednoduché zvládnout nervy a tlak

Píše zde dojemný příběh. Čtyřiadvacetiletá francouzská tenistka Kristina Mladenovicová je na French Open už ve čtvrtfinále. Domácí grandslam zvládá i díky divákům. Na její zápasy jsou vždy plné ochozy. A kdo nemá lístek, snaží se jej usilovně získat, aby duel vycházející hvězdy zvládl.

„Vyměním dva lístky na kurt Philippa Chatriera za dva lístky na kurt Suzanne Lenglenové.“ Takových inzerátů bylo po vstupu do areálu Roland Garros nespočet. Není divu. Na druhém největším stadionu byl v neděli odpoledne naplánován šlágr dne. Duel mezi domácí tenistkou Kristinou Mladenovicovou a loňskou vítězkou turnaje Garbiñe Muguruzaovou ze Španělska. Jejich souboj chtěl každý vidět.

Diváci věděli proč. Hned od začátku to byla skvělá podívaná. Miláček publika Mladenovicová se rychle ujala vedení a první set zvládla poměrem 6:1. Ochozy slavily, ozývaly se oslavné chorály „Allèz, Kiki“ nebo „Kiki, Kiki“. Jen velmi obtížně jste zaslechli „Vamos Garbiñe“. „Věřím si. Věřím, že jsem dostatečně mentálně silná, abych odehrála svůj nejlepší tenis a neměla výčitky, že jsem nezvládla atmosféru,“ myslí si Mladenovicová.

Jenže s rychlým úspěchem přišel také rychlý pád. Francouzce odešel první servis, následně i druhý a nadmíru velké množství dvojchyb ji připravilo o konec střetnutí ve dvou setech. Mladenovicová nakonec měla na svém kontě neuvěřitelných šestnáct dvojchyb. Přesto neprohrála. Publikum ji vyhecovalo k návratu do utkání. „Atmosféra byla úžasná. Myslím, že nebylo lehké ji zvládnout pro nás obě. I když jsem za sebou měla tisíce křičících a fandících lidí, nebylo jednoduché kontrolovat nervy, tlak a všechno kolem,“ řekla Mladenovicová, jež zvítězila 6:1, 1:6 a 6:3.

Pochopení pro chování diváků na kurtu Suzanne Lenglenové ale neměla její soupeřka Garbiñe Muguruzaová. Trenér španělské tenistky dokonce obecenstvo označil za patetické a nesportovní. Bylo prý příliš nakloněné Mladenovicové a výrazně proti Muguruzaové. „Nemyslím si, že zašli daleko. Jednou jsem si všimla, a myslím, že to nebylo správné, když křičeli během jejího prvního a druhého podání. Ale jen proto, že si mysleli, že jde o dvojchybu,“ tvrdí francouzská hráčka.

V závěru byla Mladenovicová o jeden brejk napřed a stačilo jí pouze zvládnout svůj servis. Nicméně právě proto, že ji trápily dvojchyby, si užívala každou získanou výměnu a patřičně vyzývala publikum k podpoře. „Bylo to poprvé, co jsem hrála na stoprocentně zaplněném kurtu Suzanne Lenglenové. Je fantastické sledovat takovou atmosféru a mám husí kůži, jenom když o tom mluvím,“ přiznala Mladenovicová.

A jestli diváky zbytečně burcovala? „Nemyslím si. Komunikovala jsem s nimi dvakrát třikrát. Dělám to, protože to mám ráda. Může to být špatné i pro mě. Když vedu, možná bych měla chtít radši klid, abych se mohla soustředit. Takhle na sebe vyvíjím obrovský tlak. Ale je to část mého výkonu. Nevšimla jsem si, že by byla (Muguruzaová, pozn. autora) nějak rozhozená,“ dodala Francouzka.

Foto Yann Caradec/flickr.com

Štítky Kristina Mladenovicová, tenista, French Open, Garbiñe Muguruzaová, Suzanne Lenglenová, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miláček publika Mladenovicová: Nebylo jednoduché zvládnout nervy a tlak  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.