Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vicepremiér Babiš na televizní debatu nepřišel

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš na nedělní diskusi ve veřejnoprávní České televizi nedorazil. Na Facebooku to vysvětlil tak, že by proti němu bylo pět lídrů parlamentních stran a moderátor Václav Moravec. Ve zdůvodnění také uvedl, že na funkci ministra financí nelpí, ale boj proti svým politickým soupeřům nevzdá. Moravec v televizi řekl, že Babiše Česká televize zvala, ale do pátku nedostala jasnou odpověď, zda se zúčastní. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je jeho neúčast zbabělost.

Předseda hnutí ANO byl do pořadu pozván spolu se Sobotkou, vicepremiérem a předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem a předsedy KSČM Vojtěchem Filipem, TOP 09 Miroslavem Kalouskem a ODS Petrem Fialou. Kromě Babiše dorazili všichni pozvaní. „Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Bělobrádek označil Babišovu neúčast v debatě za součást taktiky, jak marginalizovat závažné věci, které by měl předseda hnutí ANO vysvětlit. „Myslím si, že je to otázka strachu z konfrontace s argumenty,“ řekl novinářům po skončení přenosu.

Babiš dnes zároveň napsal, že si poslechl nahrávky, na nichž hovoří s redaktorem o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Uznal, že udělal chybu. S novinářem se prý scházet neměl. „Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ zhodnotil předseda ANO. Tvrdí ale, že nikoho neúkoloval.

Babiš také uvedl, že odposlech vicepremiéra a ministra financí může být obrovským bezpečnostním rizikem pro stát. Naznačil, že by odposlechy mohly být „na zakázku kmotrů a tradičních politických stran“. Babiš v pátek kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec. Sobotka v neděli v televizi Prima řekl, že záležitost, kdo je pořídil, musí vyšetřit policie.

Babiš do debaty v České televizi nepřišel, ale podle reakce na Twitteru ji sledoval. V příspěvku se ohradil proti vyjádření Sobotky k Unipetrolu. Česká televize odvysílala slova prezidenta Miloše Zemana, která pronesl v roce 2011 na tiskové konferenci Strany práv občanů. O Babišovi se vyjádřil negativně v souvislosti s privatizací Unipetrolu, kdy podle něj nedodržel podepsanou dohodu. „To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše, nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří,“ řekl tehdy Zeman.

Sobotka to okomentoval slovy, že Zeman reagoval na svou zkušenost s Babišem z privatizace Unipetrolu, kdy Babiš společnost po několika měsících či týdnech vrátil. Ministr financí v reakci na Twitteru Sobotku vyzval, aby přestal lhát, protože Unipetrol nikdy nevlastnil a od smlouvy musel odstoupit.

Zeman v minulosti několikrát řekl, že v České televizi je patrný vliv opoziční TOP 09 a neinformuje o prezidentovi vždy objektivně. Proti tomu se ohradila jak televize, tak strana Miroslava Kalouska. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zhruba před měsícem obvinil televizi, že je kritická vůči Zemanovi a Babišovi.

Foto Jiří Vítek (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Andrej Babiš, Česká televize, Bohuslav Sobotka, ministr financí, Václav Moravec, televize, Miloš Zeman, ANO 2011, Unipetrol, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vicepremiér Babiš na televizní debatu nepřišel  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.