Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Sněmovna odmítla senátní úpravy pravidel pro národní parky

Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě by měla platit bez senátních úprav. Navzdory stanovisku prezidenta Miloše Zemana Sněmovna potvrdila původní verzi novely o ochraně přírody a krajiny. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.

Senátní návrhy by podle kritiků mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Degradovaly by je podle nich na výrazně nižší úroveň. Odpůrci poslaneckého znění mluvili hlavně o Šumavě. Bez těchto úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

Pro verzi horní komory hlasovalo 28 ze 158 přítomných poslanců, 109 jich bylo proti. Původní sněmovní znění novely podtvrdilo 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20. Předloha nyní zamíří k posouzení Zemanovi, jenž před poslanci hájil senátní úpravy minulý týden a ohlásil její veto. Sněmovna tedy pravděpodobně bude rozhodovat o novele i potřetí.

Foto Aktron / Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky národní park, Miloš Zeman, Poslanecká sněmovna ČR, Šumava, Senát Parlamentu ČR, Krkonoše, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněmovna odmítla senátní úpravy pravidel pro národní parky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.