Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

TOUR DE CULINA: Modřanská rybí restaurace Deco připomene příjemné večery na Jadranu

Na našem webu hrdě přinášíme novinku: Tour de Culina. V pravidelných příspěvcích budeme přinášet recenze pražských i mimopražských restaurací, které pro vás otestuje manželský pár gurmánů s vytříbenými chuťovými buňkami, vystupující pod pseudonymem Duo Culinario. Veškeré recenze budou vždy založeny na zcela autentickém zážitku, objektivně a bez servítek. Věříme, že pro vás budou užitečnou inspirací, kam za dobrým kulinářským zážitkem, případně užitečným varováním, kterých doufejme nebude příliš mnoho. A kdyby přece jen náhodou... Tak třeba Malostranská Drbna přispěje ke kultivaci pražské i mimopražské gastronomie. Restauratéři, mějte tedy oči na šťopkách, Duo Culinario se bezpochyby chystá i k vám!

Cesta do modřanské rybí restaurace Deco ubíhá velmi pomalu. Když podjíždíme Jižní spojku a před námi je ještě pěkný kus cesty, napadá nás, že pro podstoupení takové štreky z centra města, kde se to vynikajícími restauracemi jen hemží, musí mít zákazník hodně dobrý důvod. Je tím důvodem právě Deco?

Webové stránky restaurace vzbuzují očekávání: „Deco je chorvatskou restaurací v Praze, z chorvatských ingrediencí doplněných o vína z Chorvatska pro vás náš šéfkuchař připravuje nezapomenutelné pokrmy. Díky restauraci Deco je vám Chorvatsko blíž.“ No, uvidíme...

Lokalita sama o sobě velkým zážitkem není. Přízemí novostavby bytového domu, kousek od hlavní silnice, která lemuje pravý břeh Vltavy a utíká proti proudu ven z Prahy, vskutku není žádná hitparáda. Navíc si lze živě představit, že parkování vlastního vozu v okolí restaurace by byl v pátek večer dosti složitý úkol (díky bohu za Uber!).

Příchod do interiéru restaurace však pochyby o našem spotřebitelském rozhodnutí rozptyluje. Ochotný číšník s přízvukem, jenž Češi znají z letní dovolené, nás vřele uvítá, ochotně nabídne dámě pomoc s kabátem, svršky pečlivě pověsí a uvede nás k rezervovanému stolku. V restauraci jsou zatím obsazeny jen dva, což si vysvětlujeme brzkou hodinou (18:30). Naše domněnka se později večer potvrzuje, takže rezervace je určitě na místě. Interiér vás nenechá na pochybách o chorvatském původu majitelů – dekoracemi v podobě artefaktů spjatých s jadranským pobřežím při zařizování nešetřili. Ale to, co by jinde působilo jako kýč, zde kupodivu působí vkusně a příjemně.

Menu koresponduje s výše uvedeným. Restaurace se specializuje na středomořskou kuchyni, proto se jídelníčkem prolínají rybí speciality a dary moře na všechny způsoby. Kdo by chtěl zůstat na souši, může zvolit chorvatské masové speciality (pljeskavica nebo čevabčiči), případně jistotu v podobě těstovin nebo rizota. Vinný lístek nabízí rozmanitý výběr chorvatských vín a destilátů, doplněných o standardní výběr alkoholických a nealkoholických nápojů. Kdo by si ale chtěl připomenout chuť chorvatských pivních dovolenkových bestsellerů jako Karlovačko nebo Ožujsko, má smůlu – musí se „spokojit“ s belgickou Stellou.

My jsme přišli zavzpomínat na léto u moře. Proto jako aperitiv volíme sladké červené víno (Prošek) a jako sdílený předkrm objednáváme jeden z hlavních chodů Buzara Makarska, což jsou krevety, mušle a kalamáry připravené v tradiční omáčce s česnekem, bílým vínem, petrželkou, olivovým olejem, v Deco zvolili variantu s přidanými rajčaty, a podávané s domácím chlebem. Objednávka hlavního chodu jako předkrmu pro dva byla přijata velmi vstřícně, s ochotným úsměvem a nabídkou servírování rovnou na dvou talířích. Volba to byla vynikající. Plody moře „na buzaru“ jsou zdánlivě jednoduchým receptem, který ale potřebuje vysokou kulinářskou praxi: Nesmí být nedovařené, zároveň nesmí být převařené, jelikož pak zaniká charakteristická „rybí chuť moře“ a zůstává jen hmota dochucená omáčkou. V Deco ale kuchař bezchybně trefil správný moment odstavení jídla z varu, takže se v ústech po mírném křupnutí rozehrál omamný chuťový zážitek. Navíc byly plody moře skvěle očištěné – ani zrnko písku.


Buzara Makarska.

Hlavní chod jsme zvolili každý jinak. Manželka si objednala špagety s loupanými krevetami, česnekem, bílým vínem a chilli (k pití se spokojila s perlivou vodou), já vybral pljeskavicu plněnou balkánským sýrem s „chorvatským“ ajvarem a cibulí. Na doporučení jsem jako přílohu zvolil domácí pečené brambory na česneku a rozmarýnu (k zapití pak třetinku Stella Artois).

Špagety byly al dente, krevety výtečně připravené a celkový soulad chutí vyvážený, přesto však nevybočovaly z běžného chuťového zážitku, který ve Středozemí nabízí při podobné objednávce restaurace v každé vesničce, kde to kuchař s gastronomií myslí alespoň trochu vážně. Pljeskavica byla připravená z výborného, jemně namletého a chutně kořeněného masa, které bylo dobře propečené a šťavnaté. Varianta kapsy s náplní je méně tradiční než klasická placka, přesto v jižanských slovanských státech našla své místo – a společně s balkánským sýrem, jak ji servírují v Deco, se výborně doplňovala. U ajvaru, tradiční pikantní přílohy původem ze srbské kuchyně (i když o původu s vámi budou zejména Chorvati dlouho a hlasitě polemizovat, jak ostatně naznačuje v menu uvedený termín „chorvatský ajvar“), nás jímalo podezření, že si kuchyně ulehčila využitím polotovaru. Ale na požitku to neubralo. Jediným skutečným zádrhelem byla příloha. Pečené brambory na rozmarýnu a česneku byly dobře ochucené, ale měly drobný na první pohled neviditelný nedostatek – byly téměř studené. V kuchyni zřejmě došlo ke špatnému načasování při výdeji jídla. No, stane se…


Panna cotta.

Dezert s kávovou tečkou jsme si nemohli nechat ujít, takže padla volba na „Panakotu“ (panna cotta) s lesním ovocem a „Créme brulee“ (crème brûlée). Crème brûlée je francouzský dezert ze 17. století, takže v průběhu času jej měli různí kuchaři tendenci různě vylepšovat – v Deco jej servírují s tradiční vanilkovou příchutí a s krustou vytvořenou flambovaným alkoholem, kterou nechávají efektně dojít během servírování, a nutno říct, že jej umí výborně. Skutečným gastronomickým zážitkem však byla panna cotta. Shodli jsme se, že patřila k těm nejlepším, jež jsme měli prozatím možnost ochutnat napříč kontinenty i cenovými segmenty restaurací. Omáčka z lesního ovoce, s mírnou kyselinkou, fantasticky korespondovala se smetanovým základem dezertu. Toto byla skutečná zlatá tečka večera. 


Crème brûlée.

Na začátku jsme vyřkli otázku: Stojí tedy restaurace Deco za „dalekou“ cestu na samý okraj Prahy? Ano, rozhodně. Když se vám zasteskne po chuti léta u Jadranu, je Deco velmi dobrá volba – jeďte Uberem či MHD, vybírejte spíše plody moře a jako dezert si dejte panna cottu.

Autoři

Štítky restaurace, víno, dezert, panna cotta, crème brûlée, hlavní chod, Jaderské moře, moře, omáčka, česnek, brambor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOUR DE CULINA: Modřanská rybí restaurace Deco připomene příjemné večery na Jadranu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.