Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ukaž pojištění nebo zaplať. Napadeného Egypťana měla odmítnou ošetřit pražská záchranka

O tom, jak jednoduše a rychle se může změnit poklidný večer ve chvilky plné strachu a beznaděje se začátkem srpna přesvědčil třiadvacetiletý Egypťan se svou ženou. Mladíka podle jeho slov bezdůvodně napadla dvojice agresorů poblíž Lipanské zastávky na pražském Žižkově. Ještě větší šok ho údajně čekal po příjezdu zdravotnické záchranné služby. Jelikož u sebe neměl doklad o pojištění, měl být vyzván k zaplacení 5 tisíc korun za ošetření. A protože takovou částku u sebe neměl, záchranná služba ho neošetřila, odjela a do nemocnice se musel dostat taxíkem.

„Ahmed měl krev na obličeji, na krku a hlavě. Bolela ho žebra a tak prosil policii, kterou si stopl, o pomoc. Policisté mu ale řekli, že ho do nemocnice neodvezou, že nejsou záchranka. To vše arogantně a česky, jelikož nejspíš neuměli anglicky. Poté tedy přivolali sanitku která ale obratem odjela protože Ahmedovo pojištění zůstalo doma. Jako druhou možnost nám totiž nabídli, že máme zaplatit 5 tisíc korun, které jsme ale u sebe neměli. Museli jsme si proto objednat taxík, stavit se doma pro pojištění a jet do nemocnice,“ popsala manželka mladého Egypťana Terezie Markovičová. Ta celému incidentu pouze přihlížela, jelikož ji celou dobu držel jeden z agresorů.

O vyjádření k případu jsme dvakrát požádali tiskové oddělení Zdravotnické záchranné služby Hlavního města Prahy, bohužel ale bezúspěšně.

Celý postup na místě označují minimálně za nestandardní nezávisle oslovení odborníci z oboru. Jako nelidskou a neetickou označuje zmíněnou situaci bývalý ředitel zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, záchranář a nyní poslanec za KSČM Stanislav Mackovík. „Podle mě jde o úplně nestandartní přístup. Na prvním místě je pomoci poraněnému, až poté mohu zjišťovat, zda je pacient pojištěn a zda má u sebe zdravotní kartičku. Není možné říct, předložte kartičku nebo zaplaťte 5 tisíc korun,“ říká Mackovík.

Podle něho existuje i řada případů, kdy na místě jednoduše nejde zjistit, zda má dotyčný pojištění.  „V dnešní době navíc existují mechanismy, jak dostat peníze i z nepojištěných pacientů. Je to sice složitější, ale podobné chování je nelidské, nemorální a neetické,“ uzavřel. Celý případ chce řešit na zdravotním výboru.

K incidentu došlo 9. srpna před půlnocí v Táboritské ulici v Praze. Podle přítelkyně napadeného Egypťana se vše seběhlo tak rychle, že nikdo na útok trojice mužů nestihl zareagovat. „Seběhli se na Ahmeda v moment, když jsme vycházeli z pizzerie. Jeden čapl mě, abych nic nemohla dělat. Další dva do něj kopali na silnici,“ vzpomněla na nekonečné čekání na pomoc Markovičová.

Jejímu napadenému příteli nepomohl nikdo z přihlížejících mužů, konflikt ukončilo až projíždějící policejní auto, kterého se agresoři nejspíš zalekli. „Údajný poškozený zastavil projíždějící hlídku policie s tvrzením, že byl napaden dvěma mladíky.  Policejní hlídka v rámci zadokumentování celé situace ztotožnila všechny zúčastněné osoby,“ řekla mluvčí policie Andrea Zoulová a uzavřela: „Údajného poškozeného a jeho přítelkyni i oba údajné útočníky a podrobila všechny zmíněné osoby rovněž orientační dechové zkoušce. Ta jednoznačně prokázala, že jsou všichni aktéři pod vlivem alkoholu.“

Autoři | Foto Youtube.com

Štítky pojištění, zdravotnická záchranná služba, nemocnice, Žižkov, Stanislav Mackovík, KSČM, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukaž pojištění nebo zaplať. Napadeného Egypťana měla odmítnou ošetřit pražská záchranka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.