Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

ČÍSLO DNE: Rozloha lesů v České republice roste, nejvíce lesů je ve Finsku a Švédsku

Dnešní číslo dne na webu Malostranská Drbna se týká lesů. V roce 2014 bylo celkem zalesněno 20 203 hektarů půdy. Na jehličnany připadlo 12 410 hektarů, 7793 na listnaté stromy. To je dosti pozitivní zpráva. Výměra lesních pozemků se od roku 1950 zvětšila o 154 tisíc hektarů a narostla na současných 2,666 milionu hektarů. Podíl lesních pozemků tak představuje 33,8 procent rozlohy České republiky.

Podíváme-li se na dlouhodobý vývoj rozlohy lesů v České republice, který je vyobrazen na následující mapce, k největšímu nárůstu rozlohy dochází v jihozápadních Čechách na území Šumavy, jihovýchodní části Zlínského kraje a také v regionu Jeseníků. Naopak největší počet šedých ploch, které signalizují úbytky lesních výměr, je lokalizován v Královehradeckém kraji, Středočeském kraji a také v Jihomoravském kraji, Pardubickém kraji a v okolí Olomouce.

  
Vývoj rozlohy lesa v 8 903 srovnatelných územních jednotkách (SÚJ) Česka v letech 1845–2000 (změna procentuálního zastoupení lesních ploch). Zdroj: Databáze dlouhodobých změn využití ploch Česka

Zmíněná třetina lesního porostu na celkové rozloze České republiky je jistě velmi dobrý výsledek, na premianty se ale díváme hodně z daleka. Například v Rakousku či Slovinsku se v posledních zhruba 170 letech rozloha lesů vyšplhala k polovině celkové rozlohy.


Vývoj rozlohy lesa ve vybraných zemích střední Evropy v období 1825-45 až 2000. Zdroj: Databáze dlouhodobých změn využití ploch Česka, Petek (2002), Krausmann (2001)

I tyto „zelené“ země však blednou závistí ve srovnání se severskými státy Švédskem a Finskem. Ve Finsku rozloha lesů zabírá zhruba tři čtvrtiny celkové výměry země, jen o něco méně je to v sousedním Švédsku (zelený výsek v kruhu). Celkový pohled na mapu Evropy je velmi optimistický, odstíny červené barvy značí nárůst lesní plochy ve většině zemí evropského kontinentu. Podrobnosti jsou k nalezení v obrázku č. 3.


Stav (2005) a vývoj (1961/5–2005) rozlohy lesa ve vybraných evropských zemích. Zdroj: FAO

Autoři

Štítky les, Česko, Finsko, Švédsko, Zlínský kraj, Šumava, pozemek, Evropa, Rakousko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČÍSLO DNE: Rozloha lesů v České republice roste, nejvíce lesů je ve Finsku a Švédsku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.