Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Bruselské atentáty si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a 200 zraněných

Teroristické útoky na bruselském letišti a v metru si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a téměř 200 zraněných. Čtrnáct lidí zahynulo podle hasičů na letišti, kde rovněž utrpělo zranění 92 osob. Podle bruselského starosty Yvana Mayeura si útok v metru u stanice Maalbeek vyžádal nejméně 20 obětí a 106 zraněných. Hasiči ale stále mluví o 15 mrtvých.

K útokům se přihlásil Islámský stát. Belgický premiér Charles Michel a prokuratura jsou přesvědčeni, že na letišti útočil sebevražedný atentátník. Oficiální bilance obětí je dostupná zatím z letiště, kde podle ministerstva zdravotnictví zahynulo 11 lidí a dalších 81 utrpělo zranění. České úřady nemají zatím informace, že by mezi oběťmi byli i Češi. Belgie zvýšila varování před teroristickými útoky v celé zemi na nejvyšší stupeň, bezpečnostní opatření zpřísnily i další evropské státy včetně České republiky.

Podle prokuratury je zatím příliš brzy na zveřejnění bilance obětí. Belgická veřejnoprávní televize VRT nicméně tvrdí, že při explozi v metru zahynulo 20 lidí a při výbuších na letišti 14 osob. Desítky dalších lidí pak utrpěly zranění, v několika případech je stav hospitalizovaných označován jako kritický.

Útoky se odehrály poté, co minulý pátek bruselské bezpečnostní síly zadržely Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů loňských teroristických útoků v Paříži. Média v pondělí uváděla, že Abdeslam se pro vyšetřovatele stal "zlatým dolem" informací o islamistických radikálech.

Teroristé dnes krátce po 08:00 SEČ udeřili v odletové hale letiště Zaventem. V místě vypukla panika a lidé překotně opouštěli terminál. Zhruba o hodinu později otřásl výbuch v metru stanicí Maalbeek poblíž institucí Evropské unie.

Policie údajně v terminálu letiště nalezla útočnou pušku kalašnikov, což by odpovídalo výpovědím svědků, podle kterých výbuchům předcházela střelba a výkřiky v arabštině.

Pyrotechnici na bruselském letišti kontrolovaným výbuchem zlikvidovali opasek s náloží. Belgická stanice VTM již dříve informovala, že na letišti byla nalezena třetí nálož, která při útoku nevybuchla.

Islámský stát přes agenturu Amak, která islamisty podporuje, uvedl, že bude v akcích v Evropě pokračovat. K dnešní operaci v Bruselu dodal, že byla provedena na základě velmi rychlého plánování.

Belgie po explozích zvýšila varování před teroristickými útoky na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň. Premiér Michel následně svolal mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu a na tiskové konferenci oznámil nasazení vojenských posil v metropoli. Nevyloučil nasazení armády na hranicích.

Bruselská policie mezitím provádí razie a pátrá po pěti lidech, kteří mohou mít podle kamerových záznamů s útoky spojitost. Další dva lidi byli zadrženi u bruselského nádraží Midi, další podezřelou osobu dopadli policisté v Amsterodamu.

Ke zpřísněnému bezpečnostnímu režimu přistoupily i další evropské státy, bezpečnostní radu svolalo například sousední Nizozemsko. Ve Francii, kde po útocích z 13. listopadu se 130 mrtvými nadále platí výjimečný stav, se mimořádně sešel prezident François Hollande s premiérem Manuelem Vallsem a ministry vnitra a obrany.

Do pohotovosti přešly také české bezpečnostní složky, ačkoli ministerstvo vnitra nemá informace o tom, že by Česku hrozily teroristické útoky. Kvůli událostem v Bruselu svolal premiér Bohuslav Sobotka schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem a zástupci tajných služeb a policie. Chovanec oznámil, že v Česku de facto platí první, tedy nejnižší, ze čtyř stupňů ohrožení terorismem. Policie posílila ochranu i obou českých jaderných elektráren.

Na řadě evropských letišť nyní platí zpřísněná bezpečnostní opatření, například v Frankfurtu nad Mohanem či Mnichově, v Amsterodamu, Paříži či Londýně, ale také v Praze nebo v Brně.

Bruselská veřejná doprava byla po útocích zcela zastavena, v metropoli nejezdí autobusy, tramvaji a ani metro. Přerušen byl také provoz vlaků, které odjíždějí z bruselských nádraží či na ně přijíždějí. Týká se to i rychlovlaků Eurostar.

Letiště Zaventem zůstane přinejmenším do středy uzavřeno, lety jsou přesměrovány do Amsterodamu. Omezení se týká také spojení s Prahou. Krátce po osmé hodině v Bruselu ještě přistála linka z Prahy. Další tři dnešní lety z Prahy do Bruselu a čtyři z pěti letů opačným směrem byly oficiálně zrušeny. V letovém plánu stále zůstává pouze let ČSA z Bruselu ve 21:15, jeho zrušení se ale předpokládá.

Evropští politici včetně těch českých již vyslovili Belgii soustrast. "Jsem v šoku a znepokojen událostmi v Bruselu. Uděláme vše, abychom pomohli," sdělil prostřednictvím twitteru David Cameron. Předseda Evropské rady Donald Tusk vyjádřil zděšení. Podle šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové jde o "velmi smutný den" pro Evropu. Český prezident Miloš Zeman uvedl, že je hluboce otřesen, zároveň varuval před podceněním hrozeb teroristických útoků v dalších zemích včetně Česka.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu. Ministerstvo doporučilo zvážit i návštěvy dalších částí Belgie.

Foto Jan Služevský | twitter.com/tomvanteinde | Zdroj ČTK

Štítky letiště, metro, teroristický útok, Brusel, Belgie, Česko, Maelbeek, Praha, Islámský stát, Charles Michel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bruselské atentáty si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a 200 zraněných  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.