Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zemřel slavný spisovatel Umberto Eco

Poslední kapitolu svého života dokonal italský spisovatel v pátek přibližně v půl jedenácté v noci. Bylo mu 84 let. Skrze italská média tuto velice smutnou zprávu potvrdila jeho rodina.

Eca většina z nás zná především díky jeho románu Jméno růže, jehož úryvky se dnes běžně vyskytují v čítankách. Kromě tohoto pozoruhodného díla Eco napsal i další velice úspěšné romány. Například Foucaultovo kyvadlo, Baudolino, Tajemný plamen královny Loany nebo Pražský hřbitov.

Umberto Eco však nebyl jen spisovatelem. Za svého života se zabýval také jazykovědou, filosofií a estetikou. Svá odborná bádání zaměřoval především na středověkou estetiku. Doktorát získal na univerzitě v Turíně na základě dizertační práce o estetice Tomáše Akvinského. Působil na univerzitách v Miláně, Florencii, Bologni a byl prezidentem Univerzity San Marino. Kromě toho často přednášel na univerzitách v New Yorku a Paříži.

Z významných ocenění, které Eco za svého života posbíral stojí za to vypíchnout cenu Strega, což je nejprestižnější italské literární ocenění, nebo Cenu Vize 97, kterou Eco získal za přínos na poli vědy v roce 2000 a převzal ji v Praze.

Devatenáctý únor se do literárních dějin zapíše velice černým písmem. Ve stejný den jako Eco totiž dodýchala americká spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za literaturu Harper Lee, kterou známe především díky románu Jako zabít ptáčka. 

Autoři | Foto upload.wikimedia.org

Štítky Umberto Eco, román, univerzita, Tomáš Akvinský, Turín, Jméno růže, Harper Leeová, San Marino, Baudolino, Milán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel slavný spisovatel Umberto Eco  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.