Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dlouhodobá nezaměstnanost v Praze je nejnižší v Evropské unii

Dlouhodobá nezaměstnanost se váže k lidem, kteří nemohou nalézt zaměstnaní déle než jeden rok. Jedná se o velmi podrobně sledovaný ekonomický ukazatel, neboť dlouhodobě nezaměstnaní lidé působí veřejným financím dvojí náklady – nepracují a neodvádí tak daně (alespoň ne legálně) a zároveň spotřebovávají státní prostředky v podobě podpory v nezaměstnanosti, sociálních odvodů hrazených státem a dalších sociálních příspěvků. Česká republika se v této statistice dlouhodobě umisťuje velmi dobře, přičemž region Praha je úplně nejlepší v Evropě.

Vyplývá to z výsledků analýzy, kterou představil Český statistický úřad. V roce 2014 činila dlouhodobá nezaměstnanost v České republice cca 2,7 % celkové pracovní síly, což představuje zhruba 141 tisíc lidí. Většinou se jedná o ženy (75 tisíc žen vs. 66 tisíc mužů). Lze sledovat pozitivní trend meziročního zlepšení oproti roku 2013 (3 %), který pokračuje i v prvních třech čtvrtletích letošního roku. „Podle posledních dostupných údajů meziroční pokles činil ve 3. čtvrtletí roku 2015 téměř 12 tisíc osob,“ reportuje Český statistický úřad.

Mezi jednotlivými regiony České republiky rozhodně nepanuje harmonie. Naopak – rozdíly jsou velké. Nejlepšího výsledku dlouhodobě dosahuje Praha, v minulém roce bylo dlouhodobě bez práce méně než jedno procento osob.  Naopak nejhorší výsledek pozorujeme v  Karlovarském kraji, kde dlouhodobě nemůže nalézt práci 5 % obyvatel. 

Harmonie nepanuje ani mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie, natož mezi jednotlivými regiony napříč těmito státy. Nejnižší míru dlouhodobé nezaměstnanosti je možné pozorovat v Rakousku a Švédsku (1,5 %), Lucembursku (1,6 %) a Dánsku (1,7 %). Česká republika (2,7 %) je na osmém místě. Nejhorší situace panuje v Řecku (19,5 %), Španělsku (12,9 %) a Chorvatsku (10,1 %). Podíváme-li se hlouběji do statistik u jednotlivých regionů, uvidíme bezpochyby pozitivní zprávy. České repgiony jsou v horní polovině žebříčku, přičemž nejnižší dlouhodobou nezaměstnanost ve výši 0,8 % zaznamenává právě Praha (ČR) a regiony Oberbayern (Německo) a Westösterreich (Rakousko). Nejhorší situace panuje ve španělském regionu Ciudad Autónoma de Ceuta, kde dlouhodobá nezaměstnanost sužuje 22,9 % obyvatel. Všechna data jsou za rok 2014

Autoři

Štítky nezaměstnanost, Praha, Česko, Evropská unie, Evropa, Český statistický úřad, Rakousko, Německo, Španělsko, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhodobá nezaměstnanost v Praze je nejnižší v Evropské unii  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.