Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Senátoři mají volit Jirsu ústavním soudcem a řešit migraci

Volba bývalého šéfa Soudcovské unie Jaromíra Jirsy ústavním soudcem bude patřit mezi hlavní body středeční schůze Senátu. Jeho členové by měli podle návrhu senátního evropského výboru debatovat také o aktuální migrační krizi v Evropě a postoji Evropské komise k jejímu řešení.

Jirsovu nominaci podpořily oba senátní výbory, které ji projednávaly, tedy výbory ústavně-právní a pro lidská práva. Pokud senátoři v tajných volbách toto doporučení vyslyší, Jirsovu jmenování prezidentem Milošem Zemanem už nebude stát nic v cestě.

Jirsa by měl v týmu ústavních soudců obsadit místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát už skončil. Během své dosavadní praxe se věnoval civilnímu soudnictví, nyní je místopředsedou Městského soudu v Praze. Jako ústavní soudce by podle svých slov chtěl naplnit praktické zkušenosti a usilovat o dodržování práva na spravedlivý proces. Ústavní soud by podle něj neměl hrát roli další odvolací soudní instance, i když se tomu tak mnohdy děje.

Senát by podle svého evropského výboru měl potvrdit své červnové výhrady k zavádění povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU. Komisi by měl pochválit za to, že se začala zaměřovat na návratovou politiku migrantů, a naopak vytknout absenci dalších opatření, mezi něž řadí budování přijímacích středisek pro uprchlíky na vnějších hranicích EU.

Schůze Senátu se uskuteční souběžně s mimořádným summitem unie k migrační krizi a den po jednání ministrů vnitra zemí EU, na kterém se čeká přehlasování odmítavého postoje Česka a dalších zemí ke kvótám. Není vyloučeno to, že by to konečnou podobu aktuálního stanoviska horní komory mohlo ovlivnit.

Senát má na programu také mezinárodní smlouvy, například dohodu o účasti Chorvatské republiky v Evropském hospodářském prostoru a návrh strategie Evropské komise v oblasti jednotného digitálního trhu.

Zdroj: ČTK

Štítky Jaromír Jirsa, Senát Parlamentu ČR, Evropská komise, Soudcovská unie České republiky, Evropa, Evropská unie, Miloš Zeman, Vlasta Formánková, Městský soud v Praze, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátoři mají volit Jirsu ústavním soudcem a řešit migraci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.