Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vláda bude za přítomnosti Zemana jednat o státním rozpočtu

Jednání o státním rozpočtu na příští rok a návštěva prezidenta Miloše Zemana budou dominovat dnešnímu zasedání vlády. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl rozpočet s deficitem 70 miliard korun, na vládě ale ještě bude čelit dalším finančním požadavkům některých ministerstev. Prezident Zeman, který se jednání kabinetu účastní výjimečně, navržený rozpočet podporuje.

O navýšení své kapitoly se budou snažit například ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), kteří by chtěli získat několik stovek milionů korun navíc, nebo ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který požaduje pro příští rok dalších 1,2 miliardy korun na investice. Očekává se, že s požadavky přijdou i další ministři. Definitivní verzi rozpočtu vláda schválí nejspíše na konci září.

I další hlavní témata jednání kabinetu budou ekonomická. Ministr dopravy Dan Ťok předloží vládě ke schválení rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na příští rok. Celkem by měl fond hospodařit s 65,7 miliardy korun včetně dotací z EU. Ze státního rozpočtu má do fondu na stavbu a opravy komunikací podle návrhu ministerstva financí přitéct 51,3 miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zase znovu přijde s návrhem, aby horníci chodili do důchodu o pět let dříve než ostatní pracovníci. Resort tak chce řešit propouštění kvůli zavírání dolů. Ministerstvo financí bylo dosud proti. Tvrdí, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu a pracovních míst. Za prosazení návrhu chtějí ráno před úřadem vlády demonstrovat odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava.

Kabinet dnes na stůl dostane také návrh novely zákona o státním podniku, návrh novely nařízení vlády o seznamech návykových látek nebo informace o pomoci přesídleným českým krajanům v prvním letošním půlroce.

Zdroj: ČTK

Štítky Miloš Zeman, státní rozpočet, rozpočet, vláda, Andrej Babiš, ČSSD, ANO 2011, Státní fond dopravní infrastruktury, Daniel Herman, Milan Chovanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda bude za přítomnosti Zemana jednat o státním rozpočtu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.